Șeful Gărzii de Mediu: Rata condamnărilor pe infracțiuni de mediu este sub 1%. E ca și cum ai sponsoriza infracționalitatea

Șeful Gărzii de Mediu: Rata condamnărilor pe infracțiuni de mediu este sub 1%. E ca și cum ai sponsoriza infracționalitatea

Rata condamnărilor pentru infracțiuni de mediu în România este sub 1%, atrage atenția șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

Mai mult, spune el, amenzile plătite de către un primar pentru infracțiuni de mediu sunt foarte mici

„Un primar plătește acum 500 de lei amendă (pentru infracțiuni de mediu - n.red.). Cred că mai trebuie adăugat un zero sau chiar două, în funcție de gravitatea faptei. Dar mai este o problemă - odată ce faci o plângere penală și nu se întâmplă nimic, iar rata condamnărilor pe infracțiuni de mediu este sub 1%, despre ce vorbim?

Este ca și cum ai sponsoriza infracționalitatea de mediu în România. Trebuie să dai șpagă ca să ajungi să fii condamnat pe o infracțiune de mediu în România, altfel nu ai cum”, a declarat Octavian Berceanu la Digi24.

Astfel, șeful Gărzii de Mediu consideră că un primar ar trebui să primească amendă de 50.000 de lei pentru infracțiuni de mediu sau chiar să fie condamnat la închisoare.

”O amendă de 50.000 de lei pentru un primar care strânge gunoaie și le astupă cu pământ ar fi adecvată, este o amendă la nivel european, mi se pare corectă.

Prejudiciul este același și pentru un om din România și pentru un om din Germania, doar că în Germania te și privează de libertate pentru astfel de fapte. Acolo ajungi în pușcărie. Ar trebui să se întâmple și la noi la fel, categoric”, a subliniat Berceanu.

Declarația lui vine după ce zilele trecute Berceanu anunțase că în apropiere de staţia de sortare a deşeurilor de la Drăgăneşti, judeţul Prahova, care este arhiplină şi pentru care Primăria a fost amendată deja, autorităţile locale au dus deşeuri pe care le-au acoperit cu un strat de pământ.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇