Șeful Gărzii de Mediu: Nu e zi în care să nu se încerce introducerea în țară a deșeurilor, într-o formă sau alta

Șeful Gărzii de Mediu: Nu e zi în care să nu se încerce introducerea în țară a deșeurilor, într-o formă sau alta
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, susține că în fiecare zi granițele țării sunt forțate pentru introducerea de deșeuri, iar metodele sunt diverse.

„Nu există zi să nu se încerce pătrunderea în țară, sub o formă sau alta, mascată, voalată sau fățișă, cu deșeuri pe la punctele de frontieră ale României.

Multe dintre aceste deșeuri au alte etichete, alte anexe completate, produse second-hand, textile second-hand, care nu vor ajunge nicăieri să fie vândute.

Dacă mergem lângă gropile ilegale, lângă Craiova sau chiar lângă București, vedem ca niște straturi așa pe terenuri, textile 4 centimetri, PET-uri 3 centimetri, fier vechi 2 centimentri”, a declarat Octavian Berceanu, la Digi24.

ADVERTISING

Acesta a dat exemplul celor 90 de containere cu deșeuri descoperite recent de autorități în Agigea, pe care „dacă le-ai desface ar umple un teren de fotbal”.

„Neutralizarea unei tone de deseuri pe care noi am descoperit-o la Agigea este aproape de 500 de euro. La noi o arunci pe groapă.

Dacă o arunci legal pe groapă te costă 60-70 de euro, dacă o arunci într-o margine de sat, într-un râu, într-o balastieră, iar apoi o acoperi cu pământ câștigi foarte mulți bani”, a spus Berceanu.

Amenințare la siguranța națională

Acesta susține că este vorba de deșeuri periculoase, amestecate cu alte produse.

ADVERTISING

„Sunt și deșeuri periculoase amestecate cu lucruri care ar trebui să ajungă în magazine. Ai primii baloți, puși în față cu diferite electrocasnice, în spate ai tocătură de electrocasnice, și acolo ai jumătate din tabelul lui Mendeleev, îți trebuiesc mii de ani ca să fie neutralizate natural în sol”, a mai spus șeful Gărzii de Mediu.

Octavian Berceanu a precizat că această activitate este o „amenințare la adresa siguranței naționale” și că „odată introduse deșeurile pe teritoriul României, nu le mai poți scoate, trebuie să te descurci cu ele”.

ADVERTISING

Află mai multe despre războiul dus de autorități cu traficanții de deșeuri:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇