Garda de Mediu a intrat în forţă într-o comună din Călăraşi, unde se ard deşeuri şi aerul devine irespirabil

Garda de Mediu a intrat în forţă într-o comună din Călăraşi, unde se ard deşeuri şi aerul devine irespirabil
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Acțiune de amploare a Gărzii Naţionale de Mediu în județul Călărași. La acțiune participă și polițiști, și jandarmi.

Numai în zona Săruleşti, din judeţul Călăraşi sunt mobilizate nouă echipe de la Garda Naţională de Mediu, fiind implicaţi 21 de comisari. În zonă se află şi un utilaj pentru încărcat deşeuri şi platforme pentru transport.

De asemenea, în acţiune sunt implicaţi 65 de poliţişti şi 180 de jandarmi. Intervenţia este supravegheată din elicopter.

Sunt vizate firme care depozitează şi ard ilegal deşeuri, în principal provenite de la service-uri şi de la dezmembrări auto.

ADVERTISING

Ministrul Mediului, la fața locului

La acțiune a participat și ministrul Mediului, Tanczos Barna (foto dreapta).

"Este o localitate unde se desfăşoară activităţi ilegale de colectare şi sortare deşeuri, sunt foarte multe arderi ilegale. Este motivul pentru care această acţiune a fost organizată de Garda de Mediu", a declarat presei ministrul Mediului, Tanczos Barna, citat de Agerpres.

Acesta a adăugat că există reţele de crimă organizată în domeniul colectării, sortării şi arderii acestor deşeuri, iar astfel de grupări trebuie distruse.

ADVERTISING

"Fără doar şi poate există reţele organizate, de crimă organizată în domeniul financiar, în domeniul colectării, în domeniul sortării şi aceste reţele trebuie distruse", a explicat el.

Ce spune șeful Gărzii de Mediu

La rândul său, șeful Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu (foto stânga), a menționat că ”sunt cantităţi impresionante de deşeuri pe domeniul public” şi că urmează să fie controlate firmele care desfăşoară aceste activităţi - de depozitare şi distrugere a deşeurilor.

Berceanu a completat că recent au fost verificate firme din Sinteşti şi s-a descoperit că unele dintre acestea au legătură cu firme din judeţul Călăraşi.

ADVERTISING

În opinia sa, este necesară dezvoltarea unor platforme pe care să se facă sortarea, iar munca oamenilor să nu se mai desfăşoare ”la negru”.

Zona urmează să fie igienizată, relatează News.ro.

Mii de tone de deșeuri ilegale

Cantitatea de deşeuri ilegale găsite joi la Săruleşti este estimată la peste 4.000 - 5.000 de tone şi se va confisca cât se poate de mult.

Însă, în primul rând, vor fi confiscate deşeurile masive care prezintă un pericol pentru mediu, cum sunt motoarele dezasamblate şi caroseriile, a mai declarat Berceanu.

"Sunt diferite tipuri de deşeuri. Vom confisca mai întâi deşeurile masive, care prezintă un pericol pentru mediu, din care se scurge ulei - avem acolo nişte motoare dezasamblate, avem caroserii - după care, cu ajutorul primăriei, vom interveni pe deşeurile de dimensiuni mai mici, care necesită o forţă de muncă specializată. Primăria nu a făcut nimic, este adevărat, dovezile sunt pe străzi că nu s-a explicat foarte mult, dar există metode prin care o putem ajuta să-şi rezolve aceste probleme", a adăugat acesta.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇