Înalta Curte de Casație și Justiție a prezentat miercuri bilanțul pe 2020, la eveniment participând și președintele Klaus Iohannis.
Șefa ICCJ, Corina Corbu, a prezentat câteva cifre, arătând că, deși a fost un an cu condiții speciale cauzate de pandemia de COVID-19, judecătorii au reușit să soluționeze mai multe dosare.
”Numărul cauzelor soluționate a crescut în 2020 față de anul anterior cu peste 1.100 de dosare, la 15.407. E un număr extrem de mare. Stocul de dosare aflate pe rol la finalul anului a scăzut cu 3.000 de dosare, ceea ce înseamnă că judecătorii ICCJ au soluționat în condiții de pandemie un număr mai mare de dosare”, a subliniat Corbu.
Ea a spus că, deși e o chestiune repetată an de an fără rezultat, Guvernul Cîțu trebuie să rezolve de urgență problema sediului Înaltei Curți.
"Conduita celorlalte puteri ale statului în raport cu autoritatea judecătorească rămâne uneori ambivalentă. Deşi am considerat constant şi am spus de nenumărate ori că această situaţie s-a îmbunătăţit vizibil prin dialog în ultimul an, când s-au făcut paşi importanţi în direcţia ameliorării situaţiei instanţei supreme, anul 2021 începe sub semnul întrebării.
Problema sediului a fost de atâtea ori repetată în ultimii ani, încât astăzi a devenit în mediul public obiect de amuzament sau de saturaţie chiar şi pentru unii oficiali ai statului. Ea a fost însă repetată, tocmai pentru că nu a fost niciodată rezolvată, iar experienţa anului 2020 ne-a demonstrat că problema sediului Înaltei Curţi trebuie să devină o prioritate pe agenda Guvernului României", a atras atenția Corina Corbu.
Iohannis cere corectarea Legilor Justiției și anul acesta
După șefa ICCJ a luat cuvântul și Klaus Iohannis. Președintele a repetat că trebuie corectate modificările aduse de PSD din 2017 până în 2019 Legilor Justiției.
”În anul 2020, cetățenii și-au exprimat fără echivoc, prin vot, opțiunea pentru reforme și consolidarea principiilor statului de drept. În acest context, reanalizarea Legilor Justiției nu mai poate fi amânată.
Am încredere că, în perioada următoare, cadrul care reglementează activitatea Justiției din România va redeveni unul predictibil, în acord cu standardele unui stat european. Pentru aceasta, sunt necesare dezbateri ample în Parlament, la care să participe nu doar reprezentanții profesiilor implicate în actul de justiție, ci și reprezentanți ai mediului universitar sau profesioniști din domeniul drepturilor omului.
Îmi exprim speranța că, în urma acestui dialog, vor fi corectate intervențiile legislative controversate din ultimii ani și vor fi adoptate soluții adaptate noilor realități juridice și sociale. Acest proces este și ocazia de a valorifica recomandările organismelor europene și de a pune în acord soluțiile legislative declarate neconstituționale cu jurisprudența instanței constituționale”, a spus Iohannis.