Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, şi-a exprimat nemulţumirea joi în legătură cu bugetul alocat instituţiei pe care o conduce, susţinând că nu are bani nici măcar pentru efectuarea unei expertize electrice, în condiţiile în care instalaţiile sunt suprasolicitate.
„Nu se găseşte finanţare pentru a efectua o simplă expertiză electrică, pentru a vedea dacă nu există pericol de a lua foc la Înalta Curte, pentru că instalaţiile sunt suprasolicitate în fiecare moment„, le-a spus Corina Corbu parlamentarilor, în cadrul dezbaterilor din comisiile de specialitate.
Ea s-a mai plâns de faptul că instanţa supremă funcţionează într-un sediu impropriu, dând ca exemplu faptul că grefierii sunt nevoiţi să care dosare de la subsol cu braţele, pentru că nu există un lift.
"Trebuie să vă spun că, în condiţiile astea, undeva prin mai-iunie, vom fi exact ca anul trecut înainte de rectificare. Adică avem datorii pentru citaţii, expertize. Pentru că, dacă nu ne putem plăti facturile la poştă pentru actele de procedură pe care le transmitem, nu putem efectua expertize în dosarele penale. Mă întreb ce putem face. (...)
Una dintre secţiile Înaltei Curţi îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu închiriat, pentru care statul român plăteşte o sumă foarte mare. Nu vreau să vă spun ce înseamnă pentru Înalta Curte să aibă o secţie în afara sediului principal, în condiţiile în care avem recursuri în interesul legii, avem şedinţe ale Completurilor de 5 pe care le desfăşurăm împreună.
Noi trebuie să fim împreună. Este anormal ca o secţie a Înaltei Curţi să îşi desfăşoare activitatea în alt spaţiu", a mai transmis Corbu.
În plus, potrivit acesteia, la sfârşitul lunii se va finaliza o procedură de concurs pentru 25 de magistraţi asistenţi. "Nu am unde să îi aşez. Nu am măcar un metru în sediul Înaltei Curţi. Ne întrebăm cât să mai restrângem şi câţi să mai fim în birou. Pe grefieri nu ştiu unde să îi aşez. Grefierii noştri cară zilnic dosare de la două subsoluri. Oamenii nu sunt plătiţi pentru a căra dosare, oamenii ar trebui să desfăşoare alte activităţi. Este jenant", a afirmat Corina Corbu.
Ministrul Justiţiei spune că nu ştia de problemele de la ICCJ
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, nu ştia de problemele invocate de şefa instanţei supreme, în legătură cu situaţia sediului instituţiei, însă consideră că ideea producerii unui incendiu din cauza lipsei fondurilor "sună spectaculos", dar este "un pic precipitată".
"Chestiunile acestea trebuiau aduse în discuţie dinainte. Eu am aflat astăzi, în această şedinţă din comisie, aşa cum aţi aflat şi dumneavoastră. Doamna preşedintă a Înaltei Curţi a spus că nu vor fi blocaje şi lucrul acesta sunt convins că se va întâmpla.
Detalii legate de prize, lift sau de chestiuni foarte punctuale nu mi-au fost aduse la cunoştinţă, deşi am avut o discuţie cu doamna preşedinte la nivel de principiu", le-am spus Stelian Ion jurnaliştilor.
Întrebat de ce la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înregistrează cea mai mare scădere a bugetului din ultimii ani, Stelian Ion a precizat: "Nu sunt ministrul de Finanţe. Îmi pare rău, nu vă pot da un răspuns, care nu este la Ministerul Justiţiei (...)
Chestiunea asta cu riscul de incendiu trebuie verificată foarte atent. Sună spectaculos şi, într-adevăr, foarte grav. Trebuie să vedem despre ce este vorba, însă ideea riscului unui incendiu adusă pentru prima oară pe masa comisiei, în momentul în care se discutau amendamente, este un pic precipitată. Binenţeles că voi vorbi şi voi relua discuţiile cu premierul şi cu Ministerul Finanţelor pe această temă".
Potrivit proiectului de buget transmis în Parlament de Ministerul Finanţelor, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va avea un buget pe anul 2021 de 144 milioane lei, în scădere cu 19,57% faţă de execuţia preliminară din anul 2020.
La finalul dezbaterilor, parlamentarii PSD au anunţat că vor susţine amendamentele depuse de şefa ICCJ şi au propus creşterea bugetului pentru instanţa supremă cu suma de 59 milioane de lei.