Coreea de Nord e gata de război? Vestea bună despre implicarea împotriva Ucrainei

Coreea de Nord e gata de război? Vestea bună despre implicarea împotriva Ucrainei

Retorica tot mai agresivă a Phenianului și mișcările de trupe pe care le efectuează în colaborare cu Rusia provoacă îngrijorare la Seul și în Occident. Dar este, de fapt, Coreea de Nord pe picior de război?

Sâmbătă, un oficial al Ministerului nord-coreean al Apărării a declarat că autoritățile au descoperit o dronă din Sud prăbușită cu o săptămână înainte într-un cartier al Phenianului. Vehiculul fără pilot a fost conceput pentru recunoașterea pe distanță lungă și avea rolul de a răspândi mesaje împotriva regimului, potrivit agenției de știri de stat KCNA din Coreea de Nord.

Dacă se va mai întâmpla așa ceva, Coreea de Nord va fi nevoită să răspundă, a avertizat recent un înalt oficial.

"Afirmațiile unilaterale ale Coreei de Nord nu merită verificate și nici nu merită un răspuns. Dar dacă siguranța cetățenilor noștri este amenințată în vreun fel, armata noastră va răspunde cu represalii aspre și temeinice", a reacționat Ministerul Apărării din Coreea de Sud.

Un război care nu s-a terminat

Astfel de mesaje agresive nu sunt ceva nou pentru Phenian, notează Newsweek.

Tensiunile din peninsula divizată au ajuns în cel mai complicat punct din ultimii ani. La începutul acestei luni, Coreea de Nord a aruncat în aer secțiuni ale drumurilor și liniilor ferate care se îndreptau spre granița cu Sudul, după ce armata țării a transmis că "va separa complet" cele două Corei aflate sub "pericolul iminent de război".

ADVERTISING

Din punct de vedere tehnic, cele două națiuni încă sunt în război chiar și după încheierea armistițiului care a pus capăt conflictului coreean în 1953.

Acum, după ce SUA au anunțat că au dovezi că Phenianul a trimis soldați în Rusia care ar putea fi puși să lupte împotriva Ucrainei, mișcările oarecum surprinzătoare ale Coreei de Nord ridică întrebarea: ar putea cea mai izolată țară din lume să se pregătească pentru un război cu vecinul său din sud? - scrie publicația americană.

Calea pe care a apucat-o în ultimii ani Coreea de Nord sub mâna forte a liderului suprem Kim Jong-un a virat într-o nouă direcție, lucru semnalat de retorica despre incursiunile dronelor din sud și retezarea căilor de transport în peninsulă, apreciază Andrew Yeo, membru al Centrului pentru Centrului pentru Studiul Politicii în Asia de la Brookings Institution, din Washington.

Phenianul a renunțat oficial la obiectivul reunificării cu sudul, un ţel vechi de decenii care a făcut din Seul "principalul inamic" al Nordului.

ADVERTISING

Momente de tensiune, cum ar fi baloanele pline de gunoaie și dejecții care planează peste graniță spre Sud și difuzoarele care răsună în zona demilitarizată, au agitat ultimele câteva luni ale relațiilor anchilozate dintre cele două țări.

Summit-urile inter-coreene din anii precedenți sunt acum de domeniul trecutului, Kim îndreptând țara spre Rusia lui Putin, în timp ce se adâncesc neliniștile Seulului despre ajutorul militar - inclusiv nuclear - pe care se crede că Moscova îl oferă Phenianului.

Niciun semn de război, dar nici vreun semn bun

Politica internă și externă a Coreei de Nord a luat o întorsătură reală în ultimii câțiva ani, a declarat Yeo. "Ei (nord-coreenii - n.red.) semnalează, desigur, Coreei de Sud și restului lumii, că nu mai caută reunificarea. Dar cu siguranță întărește această idee pentru propriul popor să se pregătească, probabil, pentru ceva mai important”, a spus Yeo.

Cu toate acestea, orice tip de atac îndreptat asupra Sudului nu este un obiectiv pe termen scurt, a spus Yeo. "Coreea de Nord nu este pregătită să atace", consideră el.

"Am vedea o mobilizare mult mai mare la granița inter-coreeană dacă ar fi așa", dar acest lucru "pune bazele pentru a stabili o politică mai ostilă cu Coreea de Sud", a explicat expertul.

ADVERTISING

Ramon Pacheco Pardo, profesor de relații internaționale la King's College din Londra, este de acord cu acest punct de vedere: "Nu există niciun semn de mișcări neobișnuite din partea armatei nord-coreene care să indice pregătiri de război, așa cum erau semne când Rusia se pregătea să invadeze Ucraina".

"Dacă regimul Kim se pregătea pentru un conflict, ar fi dorit să-și țină toate trupele pregătite în interiorul țării", a spus Pardo, referindu-se la soldații nord-coreeni trimiși în Rusia.

Ce caută nord-coreenii în Rusia

Statele Unite au confirmat miercuri că dețin "dovezi" ale prezenței soldaților nord-coreeni în Rusia, după ce oficialii din Coreea de Sud și din Ucraina au declarat că peste 10.000 de luptători ai Phenianului vor fi trimiși în țara lui Putin.

Agenția de informații din Coreea de Sud a anunțat, miercuri, că aproximativ 3.000 de angajați au ajuns la bazele rusești, restul de 7.000 urmând să fie desfășurați până la sfârșitul anului, potrivit presei sud-coreene. Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat joi că ţara sa „nu va sta cu braţele încrucişate” în faţa desfăşurării de trupe nord-coreene în Rusia.

Până acum, nicio forță militară oficială dintr-o țară din afara războiului Rusia-Ucraina nu a trimis trupe pe front.

Phenianul, care a semnat un pact de apărare reciprocă cu Moscova la începutul acestui an, a furnizat muniții și rachete semnificative pentru efortul de război al Rusiei.

Serviciul Național de Informații (NIS) din Seul a declarat anterior că soldații nord-coreeni, trimiși la mai multe baze din estul îndepărtat al Rusiei, au primit uniforme militare rusești, arme de fabricație rusă și documente false care susțin că luptătorii sunt rezidenți în regiuni din Siberia.

"Se pare că s-au deghizat în soldați ruși pentru a ascunde faptul că au fost dislocați pe câmpul de luptă", a transmis NIS. Soldații ar urma "să fie desfășurați pe linia frontului de îndată ce își încheie pregătirea de adaptare”.

Imaginile publicate online de surse ruse și ucrainene în ultimele zile par să arate soldați nord-coreeni pe un teren de antrenament rusesc din regiunea Primorski din Orientul îndepărtat Rus, învecinat cu teritoriul nord-coreean.

Pentru Coreea de Nord ar putea fi benefic ca soldații săi să ia parte sau măcar să asiste la operațiunile militare împotriva forțelor ucrainene, lucru de care Coreea de Sud este conștientă.

"Acestea sunt oportunități pentru Coreea de Nord de a-și consolida cu adevărat armata", a spus Yeo. "Cred că Coreea de Nord vrea ca trupele sale să obțină cunoștințe directe despre experiența Rusiei pe câmpul de luptă. În special, Coreea de Nord poate obține informații valoroase despre modul în care funcționează armele sale sau nu funcționează într-un scenariu de război real, având în vedere că Rusia folosește rachete și obuze de artilerie furnizate de regimul Kim”.

Cei aproximativ 10.000 de soldați nord-coreeni care ar urma să ajungă în Rusia reprezintă o mică parte din armata de 1,2 milioane de oameni a țării care nu a mai purtat un război de la începutul anilor '50.

Partea bună pentru Occident a relației Moscova - Phenian

The Guardian a relatat la începutul acestei luni, citând o sursă anonimă ucraineană, că "zeci" de ingineri militari nord-coreeni au fost desfășurați pentru a ajuta Rusia la lansarea rachetelor KN-23 ale Phenianului.

În februarie, serviciul ucrainean de securitate SBU a anunțat că Rusia a lansat peste 20 de rachete Hwasong-11, cunoscute și sub denumirea de rachete KN-23 și KN-24, în Ucraina de la sfârșitul lunii decembrie, ucigând zeci de civili.

Se crede că Hwasong-11 e un model similar cu racheta balistică cu rază scurtă de acțiune a Rusiei Iskander-M, ceea ce a declanșat speculații cu privire la rolul Moscovei în dezvoltarea armei nord-coreene.

Există, însă, îndoieli cu privire la cât de precise sau eficiente sunt rachetele nord-coreene. Testarea rachetelor – și pregătirea trupelor sale de luptă – ar putea ajuta Phenianul să-și modifice și să-și îmbunătățească tehnologia pentru a fi pregătite pentru uz intern.

Partea bună, singura de altfel, este că folosirea acestor arme le oferă guvernelor occidentale și aliaților lor, precum Coreea de Sud, șansa de a analiza actualul arsenal al Nordului.

Deocamdată, Phenianul atacă doar verbal. "Nu spun că chiar acum Coreea de Nord vrea un conflict, dar la fel ca atunci când întorci o navă mare, e nevoie de ceva timp”, a spus Yeo.

"Este mai degrabă o schimbare pe termen lung pentru a-și îmbunătăți capacitățile, pentru a-și îmbunătăți postura și pregătirea lor, spre deosebire de a se pregăti să atace Coreea de Sud chiar acum", a precizat expertul.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇