Scandal vestimentar în Franța, după ce miniştrii au purtat geacă cu puf și maletă la evenimente oficiale

Scandal vestimentar în Franța, după ce miniştrii au purtat geacă cu puf și maletă la evenimente oficiale

Mai mulți miniștri francezi, în frunte cu premierul Élisabeth Borne, au renunțat la ținuta clasică și s-au prezentat la evenimente publice într-o vestimentație obișnuită de stradă, în încercarea de a promova economisirea energiei. Acțiunea lor a stârnit un val de critici și de ironii.

Imaginile în care membrii Cabinetului Borne apar îmbrăcați în geci și bluze cu guler înalt au atras reacția promptă a Opoziției, care i-a acuzat de „dădăceală”, relatează The Guardian.

Lidera de extremă dreaptă Marine Le Pen, care conduce principalul partid de opoziție din Parlament, a făcut o comparație cu regina Franței Maria Antoaneta, autoarea celebrelor cuvinte care au dus-o spre decapitare: "Dacă n-au pâine, să mănânce cozonac!". "N-au destulă căldură? Să poarte cașmir", a scris Le Pen pe Twitter.

ADVERTISING

Scandalul a izbucnit după ce președintele francez, Emmanuel Macron, a spus că populația ar trebui să economisească energie și să folosească mai puțin sursele de încălzire, iar ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a fost întrebat într-o emisiune de radio dacă oficialii Guvernului vor amâna până în decembrie pornirea instalațiilor de încălzire, măsură anunțată de conducerea unei școli.

Ministrul a răspuns că toată lumea face economie de energie. "Așa că n-o să mai vedeți la costum și cravată, ci într-o maletă. Cred că va fi foarte bine, asta ne va permite să economisim energie…", a spus el.

Le Maire a postat ulterior o imagine în care apare stând la birou, îmbrăcat cu o maletă, așa cum a promis.

După exemplul acestuia, premierul Élisabeth Borne a găzduit o întâlnire oficială în biroul său, îmbrăcată cu o jachetă cu puf.

Ea a publicat pe Twitter mai multe fotografii în care apărea purtând geaca matlasată sau un hanorac gros.

Ministrul pentru Tranziția Energetică din Franța, Agnès Pannier-Runacher, a mers chiar mai departe, participând la un eveniment, alături de prim-ministru, îmbrăcată cu o maletă și o jachetă cu puf peste care a pus haina de costum.

ADVERTISING

Gaspard Gantzer, ex-consilier de comunicare al fostului președinte François Hollande, a declarat că mesajul transmis de miniștri este "grotesc" și "paternalist": "Parcă ar spune 'dragi copii, faceți ce fac părinții voștri, purtați un pulover enorm'."

Vestimentația miniștrilor a fost criticată și de economistul Thomas Porcher. "Nu mă aștept de la ministrul Economiei din a șasea sau a șaptea economie mondială să-mi spună să-mi pun o maletă. Asta trebuie să facă mama mea sau bunica", a spus el, la postul de radio France Inter, adăugând că marea problemă este modul în care Franța și-a organizat sectorul energetic.

ADVERTISING

În încercarea de a susține vestimentația miniștrilor, Gilles Le Gendre, deputat al partidului lui Macron, a devenit și el ținta criticilor, fiind acuzat că nu este la curent cu realitatea de zi cu zi. Acesta a spus la postul TV France Info că politicienii ar trebui să dea un exemplu în ceea ce privește economisirea energiei, prezentând cazul său. "De exemplu, eu și soția nu mai folosim un uscător de rufe, le lăsăm la uscat. Sincer, nu-i atât de complicat de făcut", a afirmat Le Gendre.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇