Scandal în Parlamentul Australiei: O senatoare i-a strigat lui Charles al III-lea: „Nu ești regele meu!" (Video)

Scandal în Parlamentul Australiei: O senatoare i-a strigat lui Charles al III-lea: „Nu ești regele meu!" (Video)

Regele Charles tocmai își terminase discursul rostit în Parlamentul Australiei, luni, când o senatoare independentă a început să strige la el, acuzându-l de genocid împotriva populației indigene.

Imediat după discursul regelui, senatoarea Lidia Thorpe, descendentă a populației indigene australiene, a strigat din spatele sălii: „Ai comis genocid împotriva poporului nostru. Dă-ne pământul înapoi. Dă-ne ce ne-ai furat – osemintele noastre, craniile noastre, bebelușii noștri, oamenii noștri”, i-a cerut ea, în timp ce agenții de securitate se adunau în jurul ei pentru a o escorta afară, relatează CNN.

ADVERTISING

„Acesta nu-i pământul tău. Nu ești regele meu. Nu ești regele nostru", a mai apucat să strige senatoarea în timp ce era scoasă din sală.

Incidentul a survenit după ce Regele Charles, aflat în vizită în capitala Australiei, Canberra, însoțit de regina Camilla, a susținut un discurs în parlament, evocând moștenirea populației aborigene care a trăit pe acest continent cu mii de ani înainte de sosirea primilor colonizatori britanici, în urmă cu peste 230 de ani.

Înainte de a țipa la rege, senatoarea i-a întors spatele în timpul intonării imnului Marii Britanii, „God Save the King", a relatat presa australiană. Ea a purtat o haină de blană de opossum și s-a așezat în direcția opusă celorlalți participanți.

Anterior, o ceremonie tradițională de întâmpinare a aborigenilor a avut loc în fața Parlamentului pentru cuplul regal, însă pentru mulți descendenți ai populației indigene înalții oaspeți nu sunt bineveniți, notează sursa citată.

ADVERTISING

Sosirea coloniștilor britanici în Australia a dus la masacrul indigenilor în sute de locuri din întreaga țară până în anii 1930, iar rasismul și discriminarea sistemică la care e supusă populația indigenă persistă.

Australia este o țară din Commonwealth, cu regele drept șef de stat, însă poporul indigen australian nu a cedat niciodată suveranitatea coroanei britanice și nu s-a angajat într-un proces de negocieri cu Coroana britanică.

Partidul Verzilor a transmis într-o declarație că prezența regelui a fost „o ocazie importantă pentru unii", dar și „o reamintire vizuală a traumei coloniale și a moștenirii colonialismului britanic" pentru mulți australieni indigeni.

ADVERTISING

În această declarație, senatoarea Verzilor Dorinda Cox, descendenă a populației Yamatji Noongar, i-a cerut regelui să fie „de partea corectă a istoriei".

În schimb, Liga Monarhistă Australiană a calificat drept „demonstrație copilărească" reacția senatoarei Thorpe și i-a cerut să-și dea demisia.

Lidia Thorpe, o femeie din populația aborigenă DjabWurrung Gunnai Gunditjmara, militează de mult timp pentru încheierea unui tratat referitor la populația indigenă și și-a exprimat anterior obiecțiile acerbe la adresa monarhiei britanice

În timpul ceremoniei de depunere a jurământului de parlamentar din 2022, Thorpe s-a referit la șeful statului de atunci al Australiei drept „Majestatea Sa colonizatoare Regina Elisabeta a II-a" și i s-a cerut să depună din nou jurământul. Ea a făcut acest lucru, dar a ținut un pumn ridicat în aer în timp ce rostea jurământul.

Regele Charles și regina Camilla au sosit vineri în Australia, în primul turneu al monarhului într-un teritoriul al Commonwealth-ului de la urcarea pe tron. Este prima călătorie la mare distanță a suveranului Marii Britanii în mai multe țări de la diagnosticul său de cancer de la începutul anului.

Următoarea oprire a cuplului regal va fi la Sydney, marți, pentru o recepție publică în celebra clădire a Operei, înainte de a zbura în Samoa pentru reuniunea bienală a șefilor de guvern din Commonwealth (CHOGM), prima pentru Charles ca șef al organizației.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇