În ziua 971 de război, Rusia a lansat valuri de drone către Kiev. Alertele de raid aerian au sunat peste cinci ore.
Rusia a atacat orașele Kurahove și Mîrnohrad din districtul Pokrovsk, regiunea Donețk, ucigând trei persoane. Frontul de est de lângă Pokrovsk e scena unor lupte aprige de câteva luni și un punct focal al ofensivei Rusiei din Donețk. Orașul este un important centru logistic pentru forțele ucrainene.
Cel puţin 12 persoane au fost rănite noaptea trecută în regiunea Harkov, unde Rusia a lansat bombe aeriene ghidate. Mai multe clădiri rezidențiale au fost avariate şi s-au înregistrat pene de curent.
Continuă luptele pe front, unde ucrainenii au lovit în cursul nopții un sistem rusesc de apărare aeriană Buk-M3, al cărui cost este evaluat la 40-50 de milioane de dolari.
Şeful pentagonului a venit la Kiev pentru o vizită surpriză şi a anunțat un nou pachet de ajutor militar în valoare de 400 de milioane de dolari.
Văduva lui Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia, intenţionează să candideze pentru a deveni preşedintele Rusiei. Însă atât timp cât Putin e la conducere, nu se poate întoarce în țară, dar așteaptă ziua în care inevitabilul se va produce, iar Rusia se va deschide din nou.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat drept „contradictorii” rapoartele recente despre trimiterea de trupe nord-coreene pentru a ajuta războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar nu a confirmat și nici nu a infirmat informațiile.
Și Putin primește o veste proastă. La summit-ul BRICS, care începe marți în Rusia, va lipsi președintele Braziliei, Lula da Silva, care susține că are probleme medicale care nu-i permit să călătorească cu avionul.
Ce se întâmplă pe front
- Atac cu drone la Kiev - Rusia a lansat valuri de drone către Kiev, avariind clădiri rezidenţiale. „Altă noapte, alte îngrijorări. Inamicul nu reduce intensitatea atacurilor aeriene asupra Ucrainei şi Kievului", a transmis Serhii Popko, şeful administraţiei militare de la Kiev, pe Telegram. Aproximativ 10 drone au vizat oraşul în mai multe valuri şi din direcţii diferite. Deşi niciuna dintre drone nu şi-a atins ţinta, resturile căzute au rănit uşor cel puţin un om. Resturile au căzut în trei dintre cartierele principale ale Kievului, provocând unele daune acoperişurilor şi faţadelor mai multor clădiri rezidenţiale şi cablurilor electrice, a precizat primarul Vitali Kliciko Alertele de raid aerian la Kiev au sunat mai mult de cinci ore.
- Victime în Doneţk - Rusia a atacat orașele Kurahove și Mîrnohrad din districtul Pokrovsk din regiunea Donețk, ucigând trei persoane. Frontul de est de lângă Pokrovsk e scena unor lupte aprige de câteva luni și un punct focal al ofensivei Rusiei din regiunea Donețk. Orașul este un important centru logistic pentru forțele ucrainene. Lovitura ruşilor a venit la ora 15 în Mîrnohrad, care este la doar 7 km de Pokrovsk. Peste 30 de case și anexe au fost avariate în oraș. Trupele ruse au atacat și Kurahove, situat la vest de Donețk și la aproximativ 30 km de orașul Pokrovsk.
- Răniți în Harkov - Cel puţin 12 persoane au fost rănite în cursul nopţii în Harkov, după ce Rusia a lansat bombe aeriene ghidate care au vizat trei cartiere ale oraşului, a declarat poliţia naţională ucraineană. Mai multe clădiri rezidenţiale au fost avariate, iar o parte a oraşului fără electricitate. Potrivit poliţiei, ”imobile locuite, garaje, staţii de alimentare cu carburant, case şi maşini au fost avariate”.
- Ucrainenii au distrus un sistem Buk - Forțele ucrainene au lovit noaptea trecută un sistem rusesc de apărare aeriană Buk-M3, aflat la aproximativ 60 km de linia frontului, a anunțat Statul Major de la Kiev. Ținta a fost distrusă de o dronă care a lansat o grenadă. Costul unui Buk-M3 este estimat la 40-50 de milioane de dolari. Buk-M3, cea mai recentă versiune a familiei de sisteme Buk din epoca sovietică, este un sistem cu rază medie de acțiune care poate intercepta ținte aeriene, inclusiv rachete balistice tactice, la o distanță de până la 65 km. Potrivit raportului de luni al armatei ucrainene, de la începutul războiului, Rusia a pierdut 979 de sisteme antiaeriene.
Alte informații relevante
- NATO vede risc de escaladare - Desfăşurarea de soldaţi nord-coreeni care să lupte pe frontul ucrainean de partea forţelor ruse ar constitui o „escaladare semnificativă", a declarat luni secretarul general al NATO, Mark Rutte. „Am discutat cu preşedintele sud-coreean (...) Trimiterea de trupe de către Coreea de Nord pentru a lupta alături de Rusia în Ucraina ar marca o escaladare semnificativă", a spus el. Potrivit agenţiei de spionaj sud-coreene, Coreea de Nord a decis să trimită până la 12.000 de soldaţi pentru a ajuta Rusia. Circa 1.500 de soldaţi ai forţelor speciale nord-coreene se află deja în Rusia pentru a se aclimatiza şi ar urma în curând să plece pe front în Ucraina.
- Reacţia Kremlinului la nord-coreeni - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat drept „contradictorii” rapoartele recente despre trimiterea trupelor nord-coreene pentru a ajuta războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar nu a confirmat și nici nu a infirmat informațiile.
- Ambasadorul Rusiei, convocat la Seul - MAE al Coreei de Sud l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Seul în semn de protest faţă de trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia pentru a fi desfăşurate în Ucraina şi a promis un răspuns internaţional comun. Prim-viceministrul de Externe al Coreei de Sud, Kim Hong-kyun, i-a cerut ambasadorului rus Gheorghi Zinoviev retragerea imediată a soldaţilor nord-coreeni din Rusia. Hong-kyun i-a spus trimisului rus că participarea trupelor nord-coreene la războiul din Ucraina încalcă rezoluţiile ONU şi Carta ONU şi reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii Coreei de Sud şi nu numai. Ambasadorul rus a spus că va transmite mesajul la Moscova.
- Lloyd Austin, surpriză cu bani la Kiev - Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a venit la Kiev pentru o vizită surpriză, destinată să arate sprijinul SUA faţă de Ucraina, care se confruntă cu o situaţie extrem de dificilă pe front. Austin a anunțat un nou pachet de ajutor militar în valoare de 400 de milioane de dolari, în timpul unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Vizita survine cu două săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, ce ar putea însemna o reducere a ajutorului crucial pentru armata ucraineană.
- Văduva lui Navalnîi vrea la președinția Rusiei - Văduva lui Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia, intenţionează să candideze pentru a deveni preşedintele Rusiei. Navalnaia ştie că riscă să fie arestată dacă se întoarce acasă în timp ce Putin este încă la putere, după ce Kremlinul a acuzat-o de participare la extremism. Ea a spus că, atât timp cât Putin este la conducere, nu se poate întoarce în Rusia, dar așteaptă cu nerăbdare ziua care, crede ea, va veni inevitabil, când epoca Putin se va încheia şi Rusia se va deschide din nou. "Când va fi momentul potrivit, voi participa la alegeri… în calitate de candidat. Adversarul meu politic este Vladimir Putin. Şi voi face totul pentru ca regimul său să cadă cât mai curând posibil”, a declarat ea, pentru BBC.
- Președintele Braziliei nu se mai duce în Rusia - Președintele brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, și-a anulat călătoria în Rusia pentru summit-ul BRICS, după ce o căzătură la domiciliu i-a provocat o hemoragie cerebrală minoră. Medicii spun că președintele a suferit o traumă „mare" la cap și o ușoară hemoragie cerebrală, iar călătoria pe distanțe lungi a fost anulată ca măsură de precauție, dar în rest este apt de muncă. Biroul prezidențial a afirmat că Lula (78 de ani) va participa prin videoconferință. Mauro Vieira, ministrul de Externe, a fost desemnat să conducă delegația braziliană la summit. Reuniunea va avea loc în orașul Kazan, între 22-24 octombrie. Putin speră să consolideze BRICS - care s-a extins pentru a include Egiptul, Etiopia, Iranul şi Emiratele Arabe Unite, alături de Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - ca o contrapondere puternică la Occident în politica şi comerţul global.
- China bate Europa la gaze ruseşti - China este pe cale să devină cea mai are piaţă pentru gazele ruseşti livrate prin conducte în acest an, depăşind Europa. Gazprom a exportat 23,7 miliarde mc de gaze naturale spre China în primele nouă luni ale anului, cu aproape 40% mai mult decât anul trecut, arată calculele Bloomberg. Comparativ, în perioada ianuarie-septembrie, Gazprom a livrat clienţilor din Europa o cantitate de 22,5 miliarde mc de gaze naturale.
- Rusia cumpără iPhone - Achiziţiile de telefoane iPhone ale guvernului rus în ianuarie-septembrie 2024 au fost de patru ori mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, a informat cotidianul financiar Vedomosti, în pofida faptului că anumiţi oficiali ruşi au interdicţie de a utiliza dispozitive Apple. În iunie 2023, serviciul rus de securitate FSB a anunţat că a descoperit o operaţiune de spionaj american care a compromis câteva mii de telefoane iPhone, prin utilizarea unui software sofisticat de supraveghere, o acuzaţie dezminţită de grupul Apple. Anul trecut Kremlinul le-a spus oficialilor implicaţi în pregătirea alegerilor prezidenţiale din 2024 să înceteze să mai utilizeze telefoane iPhone, din cauza îngrijorărilor că aceste dispozitive sunt vulnerabile să fie supravegheate de agenţiile occidentale de informaţii.