Ziua 971 Atac cu drone la Kiev. Sistem rusesc de apărare aeriană distrus de o dronă (Video). Văduva lui Navalnîi va candida la președinția Rusiei

<span style="color:#990000;">Ziua 971</span> Atac cu drone la Kiev. Sistem rusesc de apărare aeriană distrus de o dronă (Video). Văduva lui Navalnîi va candida la președinția Rusiei

În ziua 971 de război, Rusia a lansat mai multe valuri de drone către Kiev. A fost pentru a doua noapte consecutiv când capitala Ucrainei s-a aflat sub atac aerian. Cel puțin un civil a fost rănit, iar mai multe clădiri de locuințe au fost avariate. Alertele de raid aerian la Kiev au durat peste cinci ore.

Cel puţin 12 persoane au fost rănite noaptea trecută în regiunea Harkov, unde Rusia a lansat bombe aeriene ghidate. Mai multe clădiri rezidențiale au fost avariate.

Continuă luptele pe front, unde ucrainenii au lovit în cursul nopții un sistem rusesc de apărare aeriană Buk-M3, al cărui cost este evaluat la 40-50 de milioane de dolari.

Văduva lui Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia, a declarat că intenţionează să candideze pentru a deveni preşedintele Rusiei. Însă atât timp cât Putin e la conducere, nu se poate întoarce în țară, dar așteaptă ziua în care inevitabilul se va produce, iar Rusia se va deschide din nou.

Și Putin primește o veste proastă. La summitul BRICS, care începe marți în Rusia, va lipsi președintele Braziliei, Lula da Silva, care susține că are probleme medicale care nu-i permit să călătorească cu avionul.

ADVERTISING

Ce se întâmplă pe front

  • Atac cu drone la Kiev - Rusia a lansat mai multe valuri de drone către Kiev pentru a doua noapte consecutiv, avariind clădiri rezidenţiale şi rănind cel puţin un civil, au declarat luni dimineaţă oficiali ucraineni. „Altă noapte, alte îngrijorări. Inamicul nu reduce intensitatea atacurilor aeriene asupra Ucrainei şi Kievului", a transmis Serhii Popko, şeful administraţiei militare de la Kiev, pe Telegram. Aproximativ 10 drone care au vizat oraşul în mai multe valuri şi din direcţii diferite au fost distruse. Deşi niciuna dintre drone nu şi-a atins ţinta, resturile căzute au rănit uşor cel puţin un om. Resturile au căzut în trei dintre cartierele principale ale Kievului, provocând unele daune acoperişurilor şi faţadelor mai multor clădiri rezidenţiale şi cablurilor electrice, a precizat primarul Vitali Kliciko pe Telegram. Alertele de raid aerian la Kiev au durat mai mult de cinci ore, până în jurul orei 02:15 GMT.
  • Răniți în Harkov - Cel puţin 12 persoane au fost rănite în cursul nopţii în regiunea Harkov, după ce Rusia a lansat bombe aeriene ghidate care au vizat regiunea, a declarat poliţia naţională ucraineană pe Telegram. Mai multe clădiri rezidenţiale au fost avariate.
  • Ucrainenii au distrus un sistem Buk - Forțele ucrainene au lovit noaptea trecută un sistem rusesc de apărare aeriană Buk-M3, aflat la aproximativ 60 km de linia frontului, a anunțat Statul Major de la Kiev. Ținta a fost distrusă de o dronă care a lansat o grenadă. Costul unui Buk-M3 este estimat la 40-50 de milioane de dolari. Buk-M3, cea mai recentă versiune a familiei de sisteme Buk din epoca sovietică, este un sistem cu rază medie de acțiune care poate intercepta ținte aeriene, inclusiv rachete balistice tactice, la o distanță de până la 65 km. Potrivit raportului de luni al armatei ucrainene, de la începutul războiului Rusia a pierdut 979 de sisteme antiaeriene.

Alte informații relevante

  • NATO avertizează, e risc de escaladare - Desfăşurarea de soldaţi nord-coreeni care să lupte pe frontul ucrainean de partea forţelor ruse ar constitui o „escaladare semnificativă", a declarat luni secretarul general al NATO, Mark Rutte, informează AFP. „Am discutat cu preşedintele sud-coreean (...) Trimiterea de trupe de către Coreea de Nord pentru a lupta alături de Rusia în Ucraina ar marca o escaladare semnificativă", a declarat secretarul general al Alianţei Atlantice pe platforma X. Potrivit agenţiei de spionaj sud-coreene, Coreea de Nord a decis să trimită până la 12.000 de soldaţi pentru a ajuta Rusia. Circa 1.500 de soldaţi ai forţelor speciale nord-coreene se află deja în Rusia pentru a se aclimatiza şi ar urma în curând să plece pe front în Ucraina, potrivit aceleiaşi surse.
  • Ambasadorul Rusiei, convocat la Seul - Ministerul de Externe al Coreei de Sud l-a convocat luni pe ambasadorul Rusiei la Seul în semn de protest faţă de trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia pentru a fi desfăşurate în Ucraina şi a promis un răspuns internaţional comun, relatează Reuters. Prim-viceministrul de externe al Coreei de Sud, Kim Hong-kyun, i-a cerut ambasadorului rus Gheorghi Zinoviev retragerea imediată a soldaţilor nord-coreeni din Rusia. Hong-kyun i-a spus trimisului rus că participarea trupelor nord-coreene la războiul din Ucraina încalcă rezoluţiile ONU şi Carta ONU şi reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii Coreei de Sud şi nu numai. Ambasadorul rus a spus că va transmite mesajul la Moscova.
  • Lloyd Austin, la Kiev - Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, şi-a anunţat luni sosirea la Kiev pentru o vizită destinată să arate sprijinul SUA faţă de Ucraina, care se confruntă cu o situaţie extrem de dificilă pe front împotriva trupelor Rusiei, relatează AFP. „Revin în Ucraina pentru a patra oară în calitate de secretar al apărării, pentru a arăta că SUA, alături de comunitatea internaţională, continuă să sprijine Ucraina", a transmis şeful Pentagonului într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare X. Lloyd Austin urmează să se întâlnească cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, potrivit CNN. Vizita ministrului american al apărării la Kiev survine cu două săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA ce ar putea duce la o reducere a ajutorului crucial pentru armata ucraineană, care - din cauza lipsei de oameni şi armament suficient - pierde teren de luni de zile în estul ţării.
  • Văduva lui Navalnîi vrea la președinția Rusiei - Văduva lui Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia, a declarat pentru BBC că intenţionează să candideze pentru a deveni preşedintele Rusiei. Navalnaia ştie că riscă să fie arestată dacă se întoarce acasă în timp ce Putin este încă la putere, după ce Kremlinul a acuzat-o de participare la extremism. Ea a spus că, atât timp cât Putin este la conducere, nu se poate întoarce în Rusia, dar așteaptă cu nerăbdare ziua care, crede ea, va veni inevitabil, când epoca Putin se va încheia şi Rusia se va deschide din nou. "Când va fi momentul potrivit, voi participa la alegeri… în calitate de candidat. Adversarul meu politic este Vladimir Putin. Şi voi face totul pentru ca regimul său să cadă cât mai curând posibil”, a declarat ea pentru BBC.
  • Președintele Braziliei nu se mai duce în Rusia - Președintele brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, și-a anulat călătoria în Rusia pentru summitul BRICS, după ce o căzătură la domiciliu i-a provocat o hemoragie cerebrală minoră. Medicii spun că președintele a suferit o traumă „mare" la cap și o ușoară hemoragie cerebrală, iar călătoria pe distanțe lungi a fost anulată ca măsură de precauție, dar în rest este apt de muncă. Biroul prezidențial a afirmat că Lula (78 de ani), va participa prin videoconferință. Guvernul a anunțat că Mauro Vieira, ministrul de externe, a fost desemnat să conducă delegația braziliană la summitul BRICS. Summitul va avea loc în Rusia, în orașul Kazan, între 22-24 octombrie. Putin speră să consolideze BRICS - care s-a extins pentru a include Egiptul, Etiopia, Iranul şi Emiratele Arabe Unite, alături de Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - ca o contrapondere puternică la Occident în politica şi comerţul global. Summitul este prezentat de Moscova ca o dovadă că eforturile Occidentului de a izola Rusia din cauza acţiunilor sale în Ucraina au eşuat.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇