Ziua 970 Atac masiv cu drone în vestul Rusiei și la Moscova. Lovituri la o fabrică de explozibili și o bază aeriană (Video). Vucic a vorbit cu Putin

<span style="color:#990000;">Ziua 970</span> Atac masiv cu drone în vestul Rusiei și la Moscova. Lovituri la o fabrică de explozibili și o bază aeriană (Video). Vucic a vorbit cu Putin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 970 de război a început cu un atac masiv cu drone al Ucrainei asupra Rusiei, fiind vizate Moscova și vestul țării. Ministerul rus al Apărării a anunțat că a doborât 110 drone ucrainene.

A fost lovită și o fabrică, unul dintre cei mai mari producători ruși de explozibili, localnicii raportând explozii puternice și fum alb, dar și un aerodrom din regiunea Lipețk care găzduiește avioane Su-34, Su-35 și MiG-31 ale aviației militare ruse.

De partea cealaltă, forţele ruse duc lupte stradale cu trupele ucrainene la periferia oraşului Selidove din estul Ucrainei, în timp ce încearcă să obţină controlul asupra întregii regiuni Donbas. În ultimele săptămâni, Rusia a înconjurat oraşe din regiunea Doneţk şi apoi le-a constrâns încet până când unităţile ucrainene au fost forţate să se retragă. Forţele ruse, care au cucerit aproximativ o cincime din Ucraina, controlează 98,5% din regiunea Luhansk şi 60% din regiunea Doneţk. Împreună, cele două regiuni formează Donbas, care este epicentrul războiului.

Fostul primar al orașului Vladivostok, condamnat în 2019 la 15 ani de închisoare într-un penitenciar de maximă securitate pentru corupție, a semnat un contract cu ministerul rus al Apărării și va lupta pe front împotriva Ucrainei. El e al doilea edil al Vladivostokului care se duce la război.

ADVERTISING

Iar preşedintele sârb Aleksandar Vucic a vorbit duminică la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin, prima lor discuţie în doi ani şi jumătate, mulțumindu-i pentru că Rusia va furniza cantităţi suficiente de gaz Serbiei în această iarnă. Se așteaptă participarea liderului de la Belgrad la summitul BRICS de săptămâna viitoare.

Ce se întâmplă pe front, în Ucraina și Rusia

  • Atac masiv cu drone în Rusia - Rusia a doborât în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică 110 drone ucrainene deasupra Moscovei şi în mai multe regiuni, a anunţat Ministerul Apărării rus duminică dimineaţă, informează AFP. 43 de drone au fost interceptate deasupra regiunii Kursk, 27 de drone au fost doborâte deasupra regiunii Lipeţk, 18 peste regiunea Oriol şi una peste capitală, precum şi un total de 21 peste regiunile Novgorod, Belgorod şi Briansk, potrivit comunicatului.
  • O fabrică de explozibili, vizată - Canalul rusesc SHOT Telegram a raportat că drone ucrainene au încercat să lovească Întreprinderea de stat Ia. M. Sverdlov din oraşul Dzerjinsk, regiunea Nijni Novgorod, la aproximativ 400 km est de Moscova. Fabrica, unul dintre cei mai mari producători de explozibili, este supusă sancţiunilor din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene, relatează Reuters. Patru pompieri au suferit răni minore din cauza schijelor, a declarat guvernatorul regiunii, fără a preciza ţinta atacului. Locuitorii au raportat explozii puternice şi fum alb în zona fabricii, a informat SHOT.
  • Bază aeriană din Rusia sub atac - Forțele ucrainene au incendiat noaptea trecută elemente de infrastructură din baza militară aeriană Lipețk-2, din regiunea rusă Lipețk, a anunțat Statul Major de la Kiev. Baza atacată includea depozite de muniție, carburant și lubrifianți, precum și de echipamente de aviație, iar mai multe explozii s-au produs în acest obiectiv, a transmis sursa citată. Aerodromul găzduiește avioane Su-34, Su-35 și MiG-31 ale aviației militare ruse.
  • Atac mortal în regiunea Sumî - Forțele ruse au lansat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un atac asupra Șoțka, un oraș din regiunea Sumî. Au folosit bombe ghidate și drone, potrivit autorităților regionale. Un civil a fost ucis, iar alți 11 au fost răniți în atac. Aproape 37.000 de consumatori din 130 de localități au rămas fără energie electrică în urma atacului.
  • Rușii au atacat Kiev, Liov și Krivoi Rog - Atacurile aeriene ale rușilor din noaptea de sâmbătă spre duminică au vizat Kievul, regiunea Liov și orașul Krivoi Rog. La Krivoi Rog au fost rănite 17 persoane, inclusiv un salvator. De asemenea, o clădire a administrației orașului a fost parțial distrusă. Sunt și alte pagube în infrastructura civilă.
  • Drone doborâte - Apărarea aeriană ucraineană a doborât 31 de drone lansate de Rusia în regiunile Vinița, Hmelnîțkîi, Jîtomîr, Liov, Odesa, Sumî, Poltava, Cerkasî, Kiev, Nikolaiev, Dnipropetrovsk și Donețk. Alte 13 drone au dispărut de pe radare în urma activării bruiajului, relatează Ukrainska Pravda. Rusia a lansat și două rachete balistice Iskander-M, însă Kievul nu a anunțat dacă acestea au fost interceptate.
  • Lupte stradale la periferia orașului Selidove - Forţele ruse duc lupte stradale cu trupele ucrainene la periferia oraşului Selidove din estul Ucrainei, în timp ce încearcă să obţină controlul asupra întregii regiuni Donbas, potrivit bloggerilor pro-ruşi, citaţi de Reuters. În ultimele săptămâni, Rusia a înconjurat oraşe din regiunea Doneţk şi apoi le-a constrâns încet până când unităţile ucrainene au fost forţate să se retragă. Potrivit bloggerilor, acelaşi lucru se întâmplă şi la Selidove, care avea o populaţie de peste 20.000 înainte de război. „Se duc lupte stradă cu stradă în oraş. Asaltul s-a intensificat”, potrivit lui Iuri Podoliaka, un blogger militar pro-rus de origine ucraineană. Forţele ruse, care au cucerit aproximativ o cincime din Ucraina, controlează 98,5% din regiunea Luhansk şi 60% din regiunea Doneţk. Împreună, cele două regiuni formează Donbas, care este epicentrul războiului.
  • Atacurile Ucrainei au mutat Flota Mării Negre - Flota Mării Negre a Rusiei a fost nevoită să mute mai multe nave de război de la baza navală Sevastopol din peninsula Crimeea, din cauza atacurilor Ucrainei, a declarat duminică Dmitri Rogozin, un senator instalat de Rusia pentru regiunea Zaporojie controlată de Rusia, aceasta fiind prima confirmare oficială rusă a faptului că flota a trebuit să se mute de la Sevastopol, relatează Reuters. „O revoluţie tehnico-militară are loc sub ochii noştri”, a spus Rogozin despre dezvoltarea dronelor şi a războiului electronic, adăugând că ritmul inovaţiei schimbă situaţia pe front în fiecare lună. „Flota Mării Negre este un exemplu. Ea a fost forţată să îşi schimbe, practic, reşedinţa din cauza faptului că navele noastre mari au devenit doar ţinte mari pentru ambarcaţiunile inamice fără pilot”, a spus Rogozin.
  • Un fost primar rus condamnat pleacă pe front - Fostul primar al orașului Vladivostok, Igor Pușkarev, condamnat în 2019 la închisoare pentru corupție, a semnat un contract cu ministerul rus al Apărării și va lupta pe front împotriva Ucrainei, relatează postul rus independent Current Time TV și ziarul Kommersant. Nu se știe exact unde va fi repartizat fostul edil. Pușkarev a fost condamnat în 2019 pentru că a luat mită 75 de milioane de ruble (785.000 de dolari) și pentru abuz de putere și a primit o pedeapsă de 15 ani într-o închisoare de maximă siguranță. El este al doilea fost primar al Vladivostokului care se duce la război. În decembrie 2023, Oleg Gumeniuk, fost primar din aprilie 2019 până în mai 2021, s-a dus pe front după ce a fost condamnat la 12 ani de detenție pentru luare de mită.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Președintele sârb îi mulțumește lui Putin - Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a vorbit duminică la telefon cu Vladimir Putin, prima lor discuţie în doi ani şi jumătate, în contextul în care se aşteaptă o decizie cu privire participarea liderului de la Belgrad la summitul BRICS de săptămâna viitoare, relatează AFP. "I-am mulţumit în mod special preşedintelui Putin pentru că Rusia va furniza cantităţi suficiente de gaz Serbiei în această iarnă", a spus Vucic într-un mesaj video difuzat pe reţelele de socializare. El a subliniat că Serbia, deşi este candidată la aderarea la UE, nu îşi va schimba poziţia de a nu impune sancţiuni Rusiei în urma invaziei din Ucraina. Cu toate acestea, de la invazia rusă din Ucraina, Serbia a condamnat încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, iar Vucic a purtat discuţii bilaterale limitate cu Putin.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇