În ziua 969 de război aflăm că Rusia şi Ucraina au făcut un nou schimb de prizonieri, fiecare parte aducând acasă 95 de oameni, în cadrul unui acord mediat de Emiratele Arabe Unite. Majoritatea ruşilor astfel reveniţi acasă au fost capturaţi în regiunea Kursk, după ofensiva din august.
Pe front, forțele speciale ucrainene au eliberat satul Kruhliakivka din regiunea Harkov. Kruhliakivka este important pentru apărarea Kupiansk, un oraș strategic crucial din regiunea Harkov, situat la doar 40 km de granița cu Rusia.
În schimb, Rusia a atacat cu drone Kievul timp de mai bine de trei ore azi-noapte, iar sistemele antiaeriene au interceptat toate vehiculele aeriene fără pilot. Alertele aeriene au sunat în multe alte părţi din Ucraina, unde Rusia a lansat drone, bombe de planare şi rachete de croazieră. 15 regiuni au fost afectate. Opt persoane au fost rănite, după ce rușii au lovit o unitate de pompieri și salvare, sâmbătă la amiază, în centrul orașului Shostka din regiunea Sumî.
Serviciile de informații ucrainene au "lichidat" în explozia unei maşini un ofițer rus de informații cu un grad important, care se afla în zona ocupată a regiunii Lugansk.
Peste graniţă, o dronă ucraineană a lovit una dintre cele mai mari fabrici de microelectronică din Rusia, care produce componente pentru sistemele de apărare aeriană Pantsir și sistemele de rachete Iskander.
Au apărut şi primele imagini cu militari nord-coreeni în baze rusești. Au fost filmate la o bază militară rusă din Extremul Orient, unde s-ar antrena mii de soldați nord-coreeni înainte să plece spre Ucraina.
La noi, la mai puţin de 48 de ore de la cel mai recent incident, încă o dată Armata României a fost nevoită să ridice 4 avioane de luptă pentru că o „țintă aeriană de mici dimensiuni” a pătruns în spațiul nostru aerian. La fel ca în cazul incidentului de joi seara, ținta a dispărut de pe radar înainte să poată fi identificată de piloţi.
O rachetă nord-coreeană lansată de Rusia asupra Ucrainei în septembrie conținea componente fabricate de cel puțin nouă producători occidentali, a descoperit o analiză a unui ONG ucrainean.
Statele Unite oferă o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informații care ajută la prevenirea interferențelor electorale puse la cale de organizația media Rybar, sponsorizată de statul rus.
Iar FMI a aprobat o nouă tranşă de împrumut pentru Ucraina de 1,1 miliarde de dolari.
Situaţia pe fronturi
- Rusia a atacat cu drone Kievul timp de mai bine de trei ore azi-noapte, iar sistemele antiaeriene au interceptat toate vehiculele aeriene fără pilot, însă o femeie a fost rănită. Şeful Administraţiei Militare Regionale din Kiev, Serghei Popko, spune că atacul a avut loc din diferite direcţii şi a durat mai mult de trei ore şi jumătate. Potrivit primarului Vitali Kliciko, femeia rănită e supusă unei intervenţii chirurgicale, după ce a fost lovită de un fragment de dronă.
- Alertele aeriene au sunat în multe alte părţi din Ucraina, unde Rusia a lansat atacuri cu drone, bombe de planare şi rachete de croazieră. 15 regiuni au fost afectate, inclusiv Nikolaiev şi Dnipropetrovsk. Potrivit autorităţilor, şapte persoane au fost rănite într-un atac cu drone şi bombe de planare în regiunea Sumî, care este aproape de linia frontului.
- Atac la pompieri - Opt persoane au fost rănite după ce rușii au lovit o unitate de pompieri și salvare, sâmbătă la amiază, în centrul orașului Shostka din regiunea Sumî. „În noaptea de 19 octombrie, rușii au lansat un atac aerian asupra comunității Shostka, folosind bombe de planare KAB și drone Shahed. Apărarea noastră aeriană a doborât trei Shahed”, se arată într-un comunicat al administrației militare regionale. Printre răniți se numără cel puțin cinci lucrători de salvare, a raportat Serviciul de Urgență al Ucrainei. Infrastructura energetică a fost, de asemenea, atacată, provocând întreruperi de curent.
- Eliberare într-o zonă cheie - Forțele ucrainene au eliberat satul Kruhliakivka din regiunea Harkov de soldații ruși, a informat serviciul de informații militare (HUR), citat de Kiev Independent. Operațiunea s-a desfășurat în perioada 7-14 octombrie, fiind implicate forțele speciale ale unității Bratstvo, cu sprijinul Brigăzii 77 Aeromobile Separate. „Ca urmare a operațiunii, inamicul a fost alungat, iar rutele de mișcare ale ocupanților au fost minate”, a transmis agenția. Kruhliakivka era important pentru apărarea Kupiansk, un oraș strategic crucial din regiunea Harkov, situat la doar 40 km de granița cu Rusia. Recucerit de Ucraina în 2022, Kupiansk s-a confruntat cu o presiune crescândă din partea forțelor ruse în ultimele luni. Potrivit HUR, Rusia a pierdut mai mult de un pluton de infanterie (de obicei de la 15 la 45 de soldați) în timpul operațiunii recente.
- Ofiţer de informaţii lichidat - Serviciile de informații ucrainene raportează lichidarea unui ofițer rus, la Lugansk. Mașina care a explodat în zona ocupată de ruşi a regiunii Lugansk îl transporta pe Dmitri Pervukha, șeful de stat major pentru serviciul trupelor și securitatea serviciului militar al uneia dintre unitățile Forțelor Armate Ruse. Rusul lichidat era un ofițer de informații cu un grad important, transmite Defense Intelligence, citată de Nexta.
- Flăcări în Rusia - Uzina de microelectronice „Kremniy El” a luat foc azi-noapte în orașul rus Brîansk, în urma unei lovituri cu dronă ucraineană. Presa rusă a publicat videoclipuri filmate de localnici cu cel puțin o explozie și fum care se ridică deasupra fabricii. „Kremniy EL” este una dintre cele mai mari fabrici de microelectronică din Rusia, care produce componente utilizate pe scară largă în apărare, inclusiv pentru sistemele de apărare aeriană Pantsir și sistemele de rachete Iskander, scrie Kiev Independent. Uzina este situată la peste 100 km nord de graniţa cu Ucraina. Ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea sa aeriană a doborât peste noapte 13 drone ucrainene în Brîansk, șase în regiunea Belgorod, două în Rostov. Mai târziu, ministerul a raportat încă patru drone doborâte deasupra regiunii Brîansk.
Cele mai noi evoluţii despre războiul de lângă noi
- Schimb de prizonieri - Rusia şi Ucraina au efectuat un nou schimb de prizonieri, fiecare parte aducând acasă 95 de prizonieri în cadrul unui acord în care Emiratele Arabe Unite au acţionat ca mediator. O înregistrare video postată pe contul de Telegram al lui Volodimir Zelenski a arătat bărbaţi, unii înfăşuraţi în steagul ucrainean albastru şi galben, coborând dintr-un autobuz şi fiind îmbrăţişaţi de cei dragi. Preşedintele a declarat că prizonierii eliberaţi au servit pe diferite fronturi, sunt inclusiv unii care au apărat oraşul port Mariupol timp de aproape trei luni în 2022. Printre cei repatriaţi se numără jurnalistul ucrainean Maksim Butkevich, condamnat de un tribunal rus pentru că a tras în forţele ruse. Este al 58-lea schimb de la începutul războiului şi astfel au revenit în Ucraina 3.767 de prizonieri. De partea cealaltă, majoritatea celor întorşi în Rusia au fost capturaţi în regiunea Kursk.
- Încă o dronă în România - La mai puţin de 48 de ore de la cel mai recent incident, încă o dată Armata a fost nevoită să ridice 4 avioane de luptă pentru că o „țintă aeriană de mici dimensiuni” a pătruns în spațiul aerian al României. Obiectul a fost detectat inițial deasupra Mării Negre și a zburat aproximativ 19 kilometri deasupra României. Ţinta aeriană a intrat prin zona Gura Portiței până spre localitatea Cogeleac. La fel ca și în cazul incidentului de joi seara, ținta a dispărut de pe radar înainte să poată fi identificată de avioanele de luptă. Detalii AICI
- Imagini cu nord-coreenii trimişi lui Putin - Au apărut imagini cu militari nord-coreeni în baze rusești, deși nu există o confirmare oficială că Kim a trimis trupe să lupte de partea rușilor, în Ucraina. Centrul pentru Comunicare Strategică din Ucraina a publicat imagini cu soldați din Coreea de Nord ajunşi în Rusia. Nord-coreenii sunt pregătiți în baze militare din Extremul Orient rus, la mii de kilometri de linia frontului. În imagini apar soldați care stau la coadă, pentru a primi echipamente, după care semnează pe o listă.
- Racheta lui Kim cu piese din Occident - Racheta nord-coreeană KN-23/24 lansată de Rusia asupra Ucrainei în septembrie conținea componente fabricate de cel puțin nouă producători occidentali, a dezvăluit Comisia Independentă Anticorupție a Ucrainei (NAKO). Elemente de microelectronică produse de companii din SUA, Elveția, Marea Britanie și Țările de Jos au fost găsite în racheta nord-coreeană care a fost doborâtă în regiunea Poltava. Detalii AICI
Noutăţi din Occident
- Franţa trimite Mirage - Francezul Jean-Noel Barrot, care se află în prima sa călătorie în Ucraina de când a devenit ministru de Externe, în septembrie, a anunţat că primele aeronave Mirage 2000 vor fi livrate la începutul anului 2025. Mirage 2000 este un avion de luptă multirol francez, monomotor, din generația a patra, produs de Dassault Aviation.
- Olanda trimite drone de recunoaștere - Forţele armate ucrainene urmează să primească drone de recunoaştere în valoare de 42,6 milioane de euro din Olanda în cadrul fazei iniţiale a unui nou program, a anunţat Ministerul Apărării din Olanda pe site-ul său sâmbătă, relatează dpa. Dronele au fost achiziţionate de la compania olandeză DeltaQuad. Dronele de recunoaştere neînarmate sunt menite să furnizeze informaţii în timp real de pe câmpurile de luptă, să adune informaţii şi să supravegheze.
- Planul de pace, analizat de grei la Berlin - Liderii Statelor Unite, Franței, Germaniei și Regatului Unit au discutat despre planul de victorie în cinci puncte al Ucrainei, precum și despre planurile de a oferi asistență militară și umanitară suplimentară, în timpul discuțiilor de vineri de la Berlin, transmite Casa Albă. Nu au fost furnizate detalii referitoare la rezultatul discuțiilor.
- Olanda vrea criterii clare - Ţările NATO vor trebui să discute condiţiile pentru ca Ucraina să primească o invitaţie de aderare şi să se alăture alianţei ca răspuns la „planul de victorie” al preşedintelui Volodimir Zelenski, susţine ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans. Zelenski a prezentat public pentru prima dată în această săptămână planul în cinci puncte, inclusiv un apel pentru o invitaţie imediată la NATO. Alianţa a declarat că Ucraina va deveni într-o zi membră, dar nu poate adera în timp ce se află în război. Pentru a ajunge la consensul necesar în NATO, Olanda crede că aliaţii ar trebui să convină asupra unor criterii clare pe care Ucraina ar trebui să le îndeplinească pentru a primi o invitaţie.
- 10 milioane de dolari anti-propagandă - Statele Unite oferă o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informații care ajută la prevenirea sau perturbarea interferențelor electorale puse la cale de organizația media Rybar, sponsorizată de statul rus, a anunțat Departamentul de Stat. Rybar și angajații săi sunt acuzați că au folosit rețelele sociale pentru a se amesteca în viitoarele alegeri prezidențiale din SUA. Recent, SUA au anunțat sancțiuni împotriva propagandiștilor ruși de mare profil precum Margarita Simonyan și au confiscat 32 de domenii de Internet legate de campaniile de propagandă ale Kremlinului. Rybar LLC, fondată de fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, este o organizație mass-media rusă finanțată de stat, în contract cu producătorul de arme rus Rostec. Angajații Rybar gestionează mai multe canale de social media sinonime cu mișcările conservatoare din Statele Unite, inclusiv #HOLDTHELINE și #STANDWTHTEXAS.
- Miliarde de la FMI - Consiliul executiv al FMI a aprobat o plată de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, care va fi folosită ca sprijin bugetar. E cea mai recentă tranșă de finanțare pe care Fondul Monetar Internațional o dă Ucrainei, ca parte a unui program în curs de 4 ani, în valoare de 15,5 miliarde de dolari, aprobat în martie 2023. Până acum, suma totală plătită Ucrainei de atunci ajunge la 8,7 miliarde de dolari.