Exclusiv Salariile judecătorilor cresc cu mii de lei. Și tot ei au decis asta (DOCUMENTE)

<span style="color:#990000;font-size:100%;">Exclusiv</span> Salariile judecătorilor cresc cu mii de lei. Și tot ei au decis asta (DOCUMENTE)

Președintele Înaltei Curţi, Alina Corbu, a emis miercuri, 12 aprilie, Ordinul 959/2023 prin care salariile judecătorilor cresc substanțial, prin ocolirea unor plafonări impuse de Legea salarizării bugetarilor.

Ordinul prevede că drepturile salariale ale judecătorilor, de la judecătorii, tribunale și Curți de Apel, se raportează exclusiv la indicatorul numit valoarea de referință sectoriala (VRS), în valoare de 605,225 de lei, fără a mai fi aplicate grilele din Legea salarizării.

În cazurile în care prin raportare al VRS rezultă cumva o valoare inferioară grilelor din Legea salarizării, salariul va fi cel din grilă.

ADVERTISING

Citeste aici Ordinul 959 și anexele cu salariile judecătorilor

Ordinul este motivat prin mai multe hotărâri pronunțate de instanțe din Dâmbovița și Ploiești, care au eliminat această plafonare pentru judecătorii ÎCCJ. Ei au beneficiat de un ordin separat emis în urmă cu câteva zile.

Ca urmare a aplicării grilelor, creșterile salariale lunare vor fi în jur de 3.000 de lei la nivelul ÎCCJ și 2.000 de lei la nivelul Curților de Apel.

Această decizie vine în condiţiile în care Guvernul se chinuie să taie din cheltuielile bugetare, pentru că a descoperit o gaură de miliarde la buget (veniturile colectate de ANAF nefiind nici pe departe cele preconizate anul trecut în legea bugetului). În plus, tot acum se discută în Parlament despre reforma pensiilor speciale, care îi vizează şi pe magistraţi. Legea care a trecut de Senat prevede că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât salariul şi se introduce un impozit de 15%.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇