Rușii au plasat 500 de mine care plutesc în derivă în Marea Neagră

Rușii au plasat 500 de mine care plutesc în derivă în Marea Neagră

Armata ucraineană susține că minele de proveniență sovietică au fost smulse din ancore de furtuni și plutesc în derivă în Marea Neagră.

Între 400 și 500 de mine plutesc acum în Marea Neagră, punând în pericol navigația maritimă, a estimat Serghei Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, citat de BBC.

Oficialul a mai spus că minele fac imposibilă derularea comerțului de cereale prin porturile ucrainene. El a precizat că Rusia a provocat o criză alimentară în lume, prin blocada împotriva porturilor Ucrainei și își creează "un alibi" dând vina pe Kiev.

ADVERTISING

Porturile ucrainene la Marea Neagră sunt blocate de navele ruse de la declanșarea războiului, la 24 februarie. Exporturile de cereale, vitale pentru multe zone de pe glob, au fost suspendate, iar autoritățile estimează că recoltele de 20 de milioane de tone sunt blocate în țară.

ONU a avertizat că unele țări riscă să se confrunte cu foametea dacă exporturile ucrainene nu sunt reluate la nivelurile de dinaintea războiului.

Rusia s-a oferit să deschidă un coridor umanitar în Marea Neagră pentru navele care transportă produse alimentare, însă a pus condiția ridicării sancțiunilor occidentale.

ADVERTISING

Ziua 93 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇