Rusia și-a retras personalul din baza spațială europeană, unde se lansau rachete Soiuz

Rusia și-a retras personalul din baza spațială europeană, unde se lansau rachete Soiuz

CNES, Agenţia spaţială franceză, a anunţat miercuri plecarea „rapidă, în siguranţă şi supervizată”, a personalului rus prezent la baza spaţială Kourou din Guyana Franceză, în urma deciziei Moscovei de a suspenda lansările.

Agenţia spaţială rusă Roscosmos a anunţat sâmbătă suspendarea lansărilor spaţiale de la baza Kourou şi rechemarea personalului tehnic – 87 de angajaţi în total – ca reacţie la sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, informează AFP.

CNES (Centrul naţional de studii spaţiale), instituţia care administrează baza spaţială europeană de la Kourou, a „pus în aplicare procedurile care permit plecarea rapidă, în siguranţă şi supervizată a inginerilor şi tehnicienilor ruşi prezenţi'', a precizat aceasta într-un comunicat.

ADVERTISING

Centrul spaţial din Guyana Franceză găzduieşte din 2011 lansatorul rus Soiuz, în cadrul unui acord interguvernamental. Pentru anul 2022, erau prevăzute trei lansări cu această rachetă: două pentru constelaţia de sateliţi a sistemul de navigaţie european Galileo şi una pentru satelitul francez de recunoaştere CSO-3.

Potrivit CNES, „intrarea iminentă a noilor lansatoare Vega-C şi Ariane 6 pe piaţă permite luarea în considerare a unei reprogramări a lansărilor instituţionale europene”, ca o alternativă la Soiuz.

ADVERTISING

Agenţia spaţială a mai precizat că evaluează „cu cea mai mare rigoare” urmările crizei ucrainene asupra programelor de cooperare spaţială cu Rusia.

„Deşi s-au diminuat considerabil în decursul ultimilor ani, anumite programe ştiinţifice comune bilaterale sunt încă în desfăşurare, în special în domeniul medicinei spaţiale la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS)”, a reamintit CNES.

„În ceea ce priveşte proiectele desfăşurate în cadrul ESA (Agenţia spaţială europeană), operaţiunile de pe ISS continuă cu implicarea tuturor partenerilor de pe staţie”, se mai spune în comunicat.

ADVERTISING

Luni, ESA a anunţat că lansarea misiunii spaţiale ruso-europene ExoMars, preconizată pentru septembrie 2022, a devenit ''foarte improbabilă'' în contextul crizei ucrainene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇