Rusia acuză Ucraina că a folosit arme chimice: Soldații se confruntă cu simptome caracteristice otrăvirii

Rusia acuză Ucraina că a folosit arme chimice: Soldații se confruntă cu simptome caracteristice otrăvirii

Rusia face investigaţii, întrucât are suspiciunea că forţele ucrainene au utilizat arme chimice în apropierea oraşelor Soledar şi Bahmut, dar Moscova nu a furnizat nicio dovadă care să-i susţină afirmaţiile.

Armata ucraineană a respins acuzaţiile, spunând că sunt „false”, relatează Reuters.

Forţele de la Kiev nu au folosit "nicăieri (…) în niciun moment" astfel de arme, a transmis armata ucraineană, care, la rândul său, acuză Rusia că a utilizat "muniţie interzisă cu fosfor şi cloropicrin" şi că recurge la dezinformare "ca armă".

ADVERTISING

Comitetul rus de anchetă, organismul care se ocupă de anchetele cu miză majoră, a declarat că autorităţile proruse din autoproclamata Republică Populară Doneţk au raportat utilizarea de arme chimice lansate de drone ucrainene în apropierea celor două oraşe, Soledar şi Bahmut.

"Ca urmare, soldaţii din forţele armate ruse se confruntă cu o deteriorare a stării de sănătate şi cu simptome caracteristice otrăvirii", a declarat Comitetul rus de anchetă, fără a oferi detalii, nici măcar despre natura produselor suspectate că ar fi fost folosite.

ADVERTISING

De la începutul invaziei sale în Ucraina, în urmă cu aproape un an, Rusia şi-a exprimat în mod regulat temerile privind utilizarea iminentă de către Ucraina a unor arme neconvenţionale, inclusiv arme biologice sau o "bombă murdară" (radioactivă). Până în prezent, nu a fost observat niciun atac de acest fel.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali resping aceste acuzaţii şi, la rândul lor, suspectează Rusia că vrea să se folosească de acest pretext pentru a putea folosi ea însăşi astfel de arme.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇