Românii din Austria protestează astăzi în fața guvernului de la Viena

Românii din Austria protestează astăzi în fața guvernului de la Viena

Românii din Austria vor protesta, duminică, în fața guvernului de la Viena, după veto-ul împotriva intrării în Schengen a țării noastre.

Informația a fost confirmată de președintele grupului cultural româno-austriac Unirea, Ioan Godja, scrie cotidianul Kurier.

Manifestația este organizată de Unirea și Federația Cluburilor Românești din Europa (FADERE) și este programată să înceapă la ora 13:00.

Organizatorii descriu evenimentul drept „un semn de protest față de votul cancelarului Karl Nehammer împotriva aderării României la spațiul Schengen”.

ADVERTISING

Godja a spus că se așteaptă ca la protest că vină aproximativ 100 de persoane, iar demonstrația a fost înregistrată. Potrivit lui Godja, în Austria trăiesc aproximativ 150.000 de români.

Austria este singura țară din UE care se opune aderării României la Schengen. Veto-ul a fost susținut și de Olanda, care, totuși, a avut preocupări în primul rând cu privire la Bulgaria.

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, și ministrul de Interne Gerhard Karner au justificat veto-ul prin creșterea migrației ilegale, tot pe ruta balcanică.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Însă din punctul de vedere al Comisiei UE și al Parlamentului European, România și Bulgaria au îndeplinit toate condițiile pentru aderarea la Schengen. Cele două țări au abordat veto-ul austriac și la summitul UE de joi de la Bruxelles.

După summit, Nehammer s-a referit la un summit special planificat al UE pentru 9 februarie. O aderare la Schengen a României și Bulgariei nu este realistă până atunci, a spus el.

De asemenea, Olanda a cerut Comisiei UE să prezinte un raport privind statul de drept privind Bulgaria, care nu este așteptat până în iunie. Prin urmare, este de așteptat ca niciuna dintre cele două țări să nu intre în Schengen fără frontiere înainte de vară.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇