Restaurantul din Viena al lui Mandachi se închide. Angajații acuză că nu sunt plătiți

Restaurantul din Viena al lui Mandachi se închide. Angajații acuză că nu sunt plătiți

Lanțul de restaurante Spartan a decis să nu mai prelungească parteneriatul de franciză din Austria. Motivul? Rigiditatea partenerilor comerciali din Viena și respingerea aderării României la Schengen, spun reprezentanții firmei.

Directorul general Spartan, Gabriel Melniciuc, a declarat pentru Monitorul de Suceava că, încă din luna septembrie 2022, firma francizată Spartan din Austria a făcut demersuri repetate către centrul comercial din Viena pentru a-i aproba planul de marketing și pentru a valida strategia comercială în condiții economice atipice. Toate solicitările au fost tratate cu indiferență.

ADVERTISING

”Răspunsuri care în mod normal ar fi trebuit primite în câteva zile veneau în câteva săptămâni. Am redactat nenumărate cereri, am dat zeci de telefoane, am întocmit planuri și am solicitat audiențe alături de partenerul nostru, toate fiind ignorate cu desăvârșire. Comunicarea cu austriecii a fost dezastruoasă. Toate tentativele francizatului de redresare a business-ului au fost ignorate, fără a primi vreo explicație. În urma consultării cu avocaţii și cu firma de contabilitate, francizatul Spartan Franchise GMBH a solicitat insolvența”, a spus Melniciuc.

ADVERTISING

La rândul său, Ștefan Mandachi, fondatorul Spartan, a afirmat că în viitor se va concentra pe piețele mai prietenoase cu românii.

”Am primit șapte cereri de franciză, dar am încetat toate discuțiile și am decis să ne retragem de pe piața austriacă. Este evidentă politica lor și avem motive serioase să credem că pot apărea modificări legislative nefavorabile cu privire la investitorii din afara spațiului Schengen. În viitor ne vom concentra pe piețele mai prietenoase cu românii”, precizează Ștefan Mandachi.

ADVERTISING

Angajații acuză că nu sunt plătiți

Cei 9 angajați care au rămas la fast-food-ul Spartan din mall-ul Donauzentrum Westfield din Viena au acuzat felul în care au fost tratați și neplătiți pe ultimele luni.

Restaurantul a fost deschis pe 20 decembrie 2021, iar angajații spun că intenția a fost cea a unui local cu specific românesc, de aceea, și angajații au fost aleși din rândul românilor stabiliți în Austria, însă afacerea n-a funcționat.

Un angajat al restaurantului, sub protecția anonimatului, povestește pentru Libertatea cum, de la început, modul în care a funcționat restaurantul i-a nemulțumit, de la orele de muncă la condiții. Din luna august, personalul a fost înjumătățit și-au mai rămas angajați doar nouă români. 

În replică, managerul Spartan, Gabriel Melniciuc, spune că a discutat personal cu firma de contabilitate din Austria, care se ocupa și de partea de HR, și a confirmat că li s-au plătit toate drepturile.

”Au avut și ore suplimentare, dar orele suplimentare s-au plătit cu spor. Dacă au lucrat ore suplimentare și au fost înregistrate, n-aveau cum să încalce legea. E o firmă austriacă reputată care a urmărit aspectul acesta”, a explicat Melniciuc.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇