Exclusiv România va arunca zeci de mii de doze de vaccin, pentru că serul expiră

<span style="color:#990000;font-size:100%;">Exclusiv</span>  România va arunca zeci de mii de doze de vaccin, pentru că serul expiră

România se află într-un pericol iminent de a arunca 35.000 de doze de vaccin care expiră pe 30 iunie.

Este vorba despre doze de ser de la AstraZeneca, vaccinul care nu are mai deloc căutare în ţara noastră.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a confirmat pentru SpotMedia.ro există circa 35.000 de doze de vaccin care vor iesi din perioada de valabilitate la 30 iunie.

"Aceste doze sunt distribuite în ţară la centrele regionale de depozitare, DSP şi centre de vaccinare. Din pacate, a scăzut foarte mult şi rapid dorinţa de vaccinare pentru acest vaccin", a precizat colonelul Gheorghiţă.

ADVERTISING

Mai există şi alte aproximativ 50.000 de doze de ser de la AstraZeneca, acestea expiră pe 30 iulie, însă vor intra pe mecanismul de donare şi revânzare, pentru acestea fiind încă timp de organizare.

Deocamdată, nu există probleme cum că ar expira şi doze de vaccin de la Pfizer sau Moderna.

SpotMedia.ro a obţinut şi un document în care medicul Gheorghiţă îi prezintă situaţia dozelor de vaccin AstraZeneca, aflate în pericol de expirare, ministrului Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

document-doze-astra

România a renunţat la 4,5 milioane de doze de vaccin

Amintim că România a cerut suspendarea unui număr de doze pe care ar fi trebuit să le primească luna aceasta, aşa cum a precizat marţi secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.

ADVERTISING

Acesta a spus că, în total, trebuiau să fie livrate în luna iunie 7.103.160 de doze de vaccin în ţara noastră, însă „pentru a avea un management eficient al stocurilor existente vor fi livrate 2.635.680 de doze”.

Și pentru că tot mai puțini români se vaccinează în ultima vreme, mai multe centre vor fi închise sau vor funcționa cu un program redus, a anunțat tot marți coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Pe de altă parte, el a avertizat că varianta indiană Delta a noului coronavirus va fi dominantă și a subliniat că este foarte important ca românii să se vaccineze într-un număr cât mai mare.

ADVERTISING

Simptomele date de tulpina Delta diferă de Covidul clasic și sunt extrem de înșelătoare

Citește și: Cum a omorât premierul candidat Cîțu campania de vaccinare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇