România a informat NATO despre atacul asupra vasului Mercer Street, atribuit Iranului

România a informat NATO despre atacul asupra vasului Mercer Street, atribuit Iranului

Statele NATO au fost informate în mod formal despre atacul asupra vasului Mercer Street, în urma căruia au fost uciși un cetățean român și un cetățean britanic, precum și despre evoluțiile relevante în legătură cu acest incident, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

Demersul este urmarea instrucțiunilor coordonate ale ministrului Bogdan Aurescu și ale omologului din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Dominic Raab, iar misiunile permanente ale celor două state la NATO, împreună cu misiunea permanentă a Statelor Unite ale Americii, au realizat demersul.

ADVERTISING

Condamnând în termeni fermi incidentul, România, Regatul Unit și SUA au reiterat caracterul deliberat al atacului atribuit, pe baza informațiilor disponibile, Republicii Islamice Iran, și au atras atenția că acest incident reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional.

Totodată, cele trei state și-au exprimat îngrijorarea că astfel de atacuri reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale, libertatea de navigație fiind garantată de dreptul internațional.

NATO a emis, la 3 august 2021, o declarație publică privind caz vasului Mercer Street.

ADVERTISING

MAE va continua, pe acest subiect, coordonarea cu aliații și partenerii României, inclusiv la nivelul organizațiilor multilaterale.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇