Israelul vrea să sesizeze ONU cu privire la atacul asupra petrolierului Mercer Street, în care a murit și un român

Israelul vrea să sesizeze ONU cu privire la atacul asupra petrolierului Mercer Street, în care a murit și un român

Israelul îndeamnă la o acţiune internaţională împotriva Iranului, în urma unui atac soldat cu moartea unui român şi a unui britanic, la Marea Oman, împotriva petrolierului M/T Mercer Street, operat de către un miliardar israelian, şi acuză Teheranul de ”terorism”, relatează AFP.

Armatorul Zodiac Maritime, proprietatea israelianului Eyal Ofer, a anunţat vineri ”moartea a doi membri ai  echipajului, un cetăţean român şi un cetăţean britanic”, într-un incident la bordul M/T Mercer Street, semnalat, potrivit unui site de operaţiuni maritime UKMTO joi, la ora 18.00 GMT (21.00, ora României).

Armata americană a anunţat a răspuns unui apel SOS şi a precizat că forţe americane s-au dus la faţa locului şi a văzut probe ale atacului.

ADVERTISING

Primele constatări ”arată în mod clar” un atac de tip dronă, potrivit armatei americane.

Atacul nu a fost revendicat, însă societatea Dryad Global, specializată în securitate maritimă, a evocat noi ”represalii în războiul din umbră între cele două puteri” inamice, referindu-se la Iran şi Israel.

”Am dat consemne ambasadelor de la Washington, Londra şi ONU să acţioneze pe lângă interlocutorii lor guvernamentali şi delegaţiile competente de la sediul ONU, la New York”, a anunţat vineri, pe Twitter, ministrul israelian de Externe Yair Lapid.

”Iranul nu este doar o problemă israeliană, ci este un exportator al terorismului, distrugerii şi instabilităţii, care face rău întregii lumi”, a acuzat Lapid.

ADVERTISING

Lapid precizează că a discutat cu omologul său britanic Dominic Raab despre ”necesitatea unui răspuns dur faţă de atacul în care a fost ucis un cetăţean britanic”.

Mercer Street naviga fără încărcătură de la Dar es Salaam, în Tanzania, la Fujaïrah, în Emiratele Arabe unite (EAU), atunci când a fost luat drept ţintă, potrivit Zodiac Maritime, care exploatează această navă japoneză care navighează sub pavilionul Liberiei.

FleetMon Maritime News #fleetmon #maritimenews

Publicată de FleetMon pe Vineri, 30 iulie 2021

În Iran, televiziunea de stat a citat ”surse informate din regiune” potrivit cărora atacul răspundea unui ”atac recent israelian” în Siria - o ţară în care Teheranul susţine regimul lui Bashar al-Assad în război -, fără să ofere alte detalii.

ADVERTISING

Atacul pare că a fost comis cu mai multe drone iraniene, care au lovit spaţiul locuit de sub centrul de comandă al navei, scrie ziarul american The New York Times (NYT), care citează surse anonime israeliene.

”Noi am fost primii care am dezvoltat drone şi între primii care au dezvoltat conceptul de (dronă) kamikaze, iar iranienii sunt pe cale să ne copieze şi să adopte aceleaşi tehnici”, a declarat AFP generalul israelian în retragere Shlomo Brom, un cercetător la Institute for National Security Studies din Israel.

”AL CINCILEA ATAC”

Petrolierul naviga ”sub controlul echiajului său către un loc sigur, cu o escortă navală americană”, a anunţat vineri Zodiac Maritime.

Analiştii au făcut o apropiere între acest atac şi alte atacuri şi incidente anterioare.

Două nave exploatate de societatea israeliană Ray Shipping au fost atacate anterior, anul acesta.

”Atacarea MT Mercer Street este considerată acum al cincilea atac vizând o navă cu legături cu Israelul”, relevă analişti de la Dryad Global.

În Statele Unite, administraţia lui Joe Biden a rămas prudentă.

”Supraveghem situaţia îndeaproape”, s-a limitat să anunţe o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, Jalina Porter.

Atacul intervine în contextul unei reluări a unor negocieri la Viena, în aprilie, în vederea unei relansări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, menit să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică.

Acest pact este muribund după ce fostul preşedinte american Donald Trump a retras în mod unilateral Statele Unite din el, în 2018, şi a reimpus şi multiplicat sancţiuni impuse Iranului, care a început să se dezangajeze din acord, ca represalii.

Însă negocierile de la Viena, la care Washingtonul participă în mod indirect, par blocate până la intrarea în funcţie a noului preşedinte iranian, ultraconservatorul Ebrahim Raïssi, la începutul lui august.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇