Restricții pe perioada codului roșu: Fără festivaluri, în spații închise sau pe stadioane. Atenție la copii, animale și persoane singure

Restricții pe perioada codului roșu: Fără festivaluri, în spații închise sau pe stadioane. Atenție la copii, animale și persoane singure

Fără oameni la festivaluri, în spații închise sau pe stadioane, pe perioada codului roșu de caniculă, care vine și cu vijelii, a cerut secretarul de stat Raed Arafat, joi, reprezentanţilor din subordine. Riscul este foarte mare, a argumentat el, cerând autorităților locale să colaboreze și cu ONG-urile pentru a avea grijă de persoanele singure. De asemenea, a cerut o monitorizare atentă pentru a preveni izbucnirea de incendii.

ADVERTISING

Raed Arafat a solicitat, în cadrul unei ședințe operative care a avut loc la Palatul Victoria, ca în toate zonele care sunt sub cod roşu să fie activate grupe operative şi să fie activată coordonarea integrată, astfel încât „orice situaţie care necesită reacţie, intervenţie, să fie rezolvată instant”.

El a avertizat că, din cauza caniculei, este posibil să apară și alte fenomene meteo extreme, vijelii şi vânt puternic, pe durate scurte, pentru care vor fi emise avertizări Ro-Alert.

„Atenţie foarte mare la festivaluri. Rugămintea pentru Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă unde sunt festivaluri, la sesizarea că există cod roşu sau cod portocaliu cu grindină, în timpul unui festival, să luaţi măsurile să ridicaţi expunerea oamenilor şi să nu existe situaţia în care oamenii să se panicheze şi să fugă să avem alte situaţii. Cum s-a întâmplat la un concert la Bucureşti, recent, a fost oprit când s-a anunţat cod roşu”, a precizat şeful DSU, citat de News.ro.

ADVERTISING

„Acest lucru vă rog să vi-l asumaţi, nu lăsaţi oamenii să intre, sub cod roşu, în spaţii închise, în stadioane. Riscul este foarte mare, mai ales după-amiaza, în cazul vijeliilor”, a mai spus Arafat.

El a mai solicitat comitetelor judeţene să discute cu ONG-urile cu care au colaborează pentru a avea grijă de persoanelor singure, izolate. De asemenea, a solicitat transmiterea atenționărilor referitoare la copii și animale către populație.

„Atenţie la recomandările privind copiii şi animale. Copiii, dacă sunt expuşi riscului de insolaţie, riscul este foarte mare. Recomandările date de Comitetele pentru Situaţii de Urgenţă trebuie să fie foarte clare către populaţie”, a spus Raed Arafat.

ADVERTISING

El a cerut și monitorizarea atentă a zonelor împădurite și cu vegetație, pentru a evita izbucnirea de incendii.

„Nu foc deschis în zone împădurite, nu foc deschis în zone cu vegetaţie şi monitorizarea intensă. Implicat Salvamontul să monitorizeze în zonele montane, împădurite, mai ales sâmbătă şi duminică când oamenii vor ieşi şi vor folosi acest mijloc de gătire şi riscul de incendii este mare”, a completat Arafat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇