Republica Moldova: Curtea Constituţională suspendă legea care a scos oamenii în stradă

Republica Moldova: Curtea Constituţională suspendă legea care a scos oamenii în stradă

Curtea Constituţională a Moldovei a anunţat luni că a suspendat o lege care reduce puterile prezidenţiale, care a fost votată săptămâna trecută de Parlamentul de la Chişinău în ciuda unor importante proteste.

"Astăzi (...), Curtea Constituţională a ordonat suspendarea legii adoptate pe 3 decembrie 2020", a indicat această instanţă judiciară într-un comunicat.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Votată joi de Parlament la iniţiativa Partidului Socialist care îl susţine pe preşedintele Igor Dodon, această lege transferă în special controlul Serviciilor de Securitate (SIS) deputaţilor.       

Această măsură a fost percepută de preşedintele ales, proeuropeana Maia Sandu, şi de susţinătorii ei ca o modalitate de a reduce rolul preşedintelui în detrimentul Parlamentului, controlat de Dodon. 

Mii si mii de persoane reunite la Chişinău, la apelul Maiei Sandu, au protestat contra acestei iniţiative în faţa Parlamentului, în ziua adoptării legii.             

Partidul Acţiune şi Solidaritate al Maiei Sandu a sesizat Curtea Constituţională pentru a o contesta. 

Sandu trebuie să preia funcţia la sfârşitul lui decembrie în această fostă republică sovietică între Ucraina şi România, după ce a creat surpriza câştigând alegerile prezidenţiale în noiembrie în faţa pro-rusului Igor Dodon. 

Duminică, mai multe zeci de mii de manifestanţi s-au adunat la Chişinău la apelul Maiei Sandu pentru a cere demisia Guvernului şi dizolvarea Parlamentului.                

Moldova este împărţită între susţinătorii unei apropieri de Moscova şi cei ai integrării europene, în special prin legături cu România vecină.                

Sosirea la putere a Maiei Sandu a marcat un revers pentru Rusia, dornică să-şi conserve influenţa în ţară a cărei armată este desfăşurată în Transnistria, teritoriu pro-rus care a făcut parte din Moldova.   

Moscova îl susţine deschis pe rivalul lui Sandu, preşedintele în exerciţiu Igor Dodon. 

Fost premier proeuropean, Maia Sandu şi-a făcut campanie pe lupta contra corupţiei în această ţară de 3,5 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa.


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!