Limba rusă obține statut special în Republica Moldova. Reacția Kremlinului: Sunt eliminate obstacolele

Limba rusă obține statut special în Republica Moldova. Reacția Kremlinului: Sunt eliminate obstacolele

Kremlinul salută votarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii privind statutul şi folosirea limbii ruse pe teritoriul tării, a declarat purtătorul de cuvânt a lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, relatează Unimedia, care citează Ria Novosti.

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o serie de reglementări cu privire la statutul şi folosirea limbii ruse în Republica Moldova, care a primit statutul de limbă interetnică în această ţară.

Potrivit lui Peskov, măsura elimină obstacolele „pentru ca cetățenii să vorbească limba dorită”.

ADVERTISING

„Am vorbit despre limba rusă de mai multe ori: într-un fel sau altul, rusa se vorbește în spațiul fostei Uniuni Sovietice, este o necesitate firească – utilizarea limbii ruse de către populația țărilor din fosta Uniune Sovietică. Prin urmare, noi putem numai saluta atunci când sunt eliminate unele obstacole pentru ca cetățenii să vorbească limba dorită ", a spus Peskov, conform sursei citate.

Legea privind funcționarea limbilor din țară, care le garantează minorităților naționale dreptul de a folosi limba maternă, a fost aprobată în prima lectură ședința de joi a Parlamentului Republicii Moldova, informează Rador, citând tot RIA Novosti. Dacă proiectul de lege va fi aprobat în lectura finală, limba rusă va reveni la statutul de limbă de comunicare interetnică în Republica Moldova, pe care l-a avut până în 2018. În plus, organele de stat vor fi obligate să le ofere cetățenilor informații și în limba rusă.

ADVERTISING

Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, declarase anterior că Partidul Socialiştilor, care a înregistrat în Parlament un proiect de lege ce prevede obligaţia structurilor de stat de a comunica cu cetățenii țării, inclusiv în limba rusă, urmăreşte divizarea societăţii.

„Eu nu am văzut acest proiect, dar știu sigur de ce fac socialiștii acest lucru acum – s-au speriat pentru că au văzut oamenii unindu-se pentru a lupta împotriva corupţiei şi pentru a face ordine în ţară. Prin acest proiect ei încearcă să divizeze societatea şi să ridice oamenii pe baricade”, a declarat Maia Sandu, potrivit Rador, care citează Ria Novosti.

ADVERTISING

Citeşte mai mult:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇