Renate Weber vrea să scape de adjunctul său de la Avocatul Poporului

Renate Weber vrea să scape de adjunctul său de la Avocatul Poporului

Renate Weber e complet nemulţumită şi vrea să scape de un adjunct de la Avocatul Poporului, pe care îl acuză de sfidare, încălcări ale legii şi că ar vrea să îi ia atribuţiile.

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au analizat, joi, o scrisoare din partea ei, prin care solicită revocarea din funcţie a lui Daniel Iovănescu, adjunct al Avocatului Poporului în domeniul prevenirea torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante.

Acesta a fost numit în funcţie în octombrie 2022, pentru un mandat de 5 ani.

ADVERTISING

"Aproape în fiecare zi, lucrările pe care Daniel Iovănescu le prezintă sunt retrimise cu rezoluţii ale Avocatului Poporului privind corectarea acestora, în aşa fel încât să respecte legea", scrie în solicitatea Renatei Weber, care va fi analizată de comisiile juridice.

"Atitudinea constantă a domnului adjunct Daniel Iovănescu face imposibilă colaborarea dintre Avocatul Poporului şi acesta, cu consecinţa apariţiei unor disfuncţionalităţi în activitatea instituţiei. (...) Din păcate, de la data numirii sale în funcţia de adjunct al Avocatului Poporului, domnul Daniel Iovănescu a dovedit, prin actele întocmite sau avizate în calitate de adjunct: încălcarea cadrului legal de organizare şi funcţionare care guvernează statutul Avocatului Poporului, contestând în permanenţă autoritatea Avocatului Poporului şi vulnerabilizând activitatea instituţiei", se arată în document.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Weber adaugă că „tipul de conducere unipersonal al instituţiei conferă Avocatului Poporului, realitate juridică pe care domnul Daniel Iovănescu o ignoră cu bună-ştiinţă în mod constant, nesocotind atât autoritatea acestuia, cât şi oportunitatea şi legitimitatea serviciilor specializate din cadrul instituţiei”.

„Ignorarea şi desconsiderarea serviciilor specializate ale instituţiei rezultă din felul în care solicită Avocatului Poporului aprobări pe documente care poartă doar semnătura domnului Iovănescu, deşi în mod obligatoriu ele trebuie să aibă avizele fie ale Biroului juridic, fie ale biroului de Resurse Umane. E vorba de ordine prezentate Avocatului Poporului pentru a fi semnate, de propuneri de organizare de concurs pentru angajare în funcţie, de fiecare dată fiind necesară intervenţia Avocatului Poporului pentru obţinerea respectivelor avize”, conform sursei menţionate.

Daniel Iovănescu mai este acuzat de "nerespectarea şi sfidarea exclusivităţii decizionale a Avocatului Poporului", dar şi de "subrogarea, cu încălcarea legii, în atribuţiile exclusive ale Avocatului Poporului".

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇