O femeie din Neamț era să moară: A decis să nască acasă, ajutată de soț și soacră. Au tăiat-o cu instrumentar luat de pe Internet

O femeie din Neamț era să moară: A decis să nască acasă, ajutată de soț și soacră. Au tăiat-o cu instrumentar luat de pe Internet
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O gravidă de 34 de ani din județul Neamț a născut acasă, ajutată de soțul şi soacra ei.

Femeia se afla la a cincea sarcină, iar la naştere soțul a folosit instrumentar medical cumpărat de pe Internet.

Bărbatul şi mama lui au extras fătul de 4,7 kg, însă, din cauza unor complicații, au ajuns să sune la 112.

Medicii au salvat-o pe femeie în ultimul moment. Acum ea este internată la Terapie Intensivă, iar bebelușul a fost evaluat de doctori și este într-o stare bună de sănătate, relatează TVR.

Tatăl a susținut că ei nu și-ar fi propus ca bebelușul să fie născut acasă, dar echipajul de la ambulanță a găsit la fața locului bisturiu, pansamente sterile, pense și alte ustensile necesare unei intervenții chirurgicale. Familia a recunoscut apoi că le-au cumpărat de pe Internet.

Oamenii au susținut că au preferat nașterea acasă, fiindcă nu au încredere în medicii din România, relatează Antena 3.

ADVERTISING

Dr. Cristi Poalelungi, medic primar obstetrică ginecologie la Spitalul Cantacuzino, a declarat pentru Pro TV că femeia avea "o plagă în zona perineală care a fost, din declaraţiile pacientei, executată de către soţ, care s-au pregătit din timp făcând comandă de pe Internet de tot ce au nevoie pentru a executa procedura de cezariană la domiciliu. Pacienta cu soţul, de la început, au premeditat că sunt pregătiţi, din cauză că au lucrat în străinătate ca asistenţi medicali".

Riscurile nașterii acasă, în condiții improvizate, sunt foarte mari atât pentru mamă, cât și pentru copil. "Riscurile se referă la cele de tip infecțios, de tip hemoragic, riscuri asociate prematurității, insuficiența respiratorie a nou-născutului și, practic, în aceste situații, prognosticul este unul sumbru și poate fi fatal în final. Paciente neinformate, nedispensarizate, care nu înțeleg riscurile. Se informează din surse nesigure, de pe Internet și în această situație avem de-a face cu un prognostic nefavorabil materno-fetal", explică dr. Alexandru Baroș, medic primar obstetrică ginecologie SUUB.

ADVERTISING

Poliţia: Nicio faptă penală

Poliţia Neamţ a precizat că în acest caz nu a fost comisă nicio infracţiune.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ a anunţat că poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Târgu-Neamţ s-au sesizat, miercuri, cu privire la faptul că o femeie a dat naştere unui copil, acasă, asistată de soţul ei, ambii fiind asistenţi medicali.

“Ulterior, la aceeaşi dată, femeia a  fost transportată la o unitatea medicală din judeţul Neamţ, atât ea cât şi bebeluşul aflându-se în stare bună. La acest moment, nu au fost identificate elementele constitutive ale vreunei fapte de natură penală”, a precizat IPJ Neamţ.

Sursa citată a menţionat că naşterea a fost naturală. Singura intervenţie chirurgicală a fost făcută la spital, ca urmare a unor fisuri de perineu specifice unei naşteri naturale, a mai explicat Poliţia, citată de News.ro.

Riscurile naşterii acasă

Tânăra din Neamț a scăpat cu viață după ce o altă femeie de 42 de ani, din același județ, a murit pe 15 mai după ce a născut la domiciliu, asistată de o moaşă.

ADVERTISING

„Ea a fost la mai mulţi medici din Piatra Neamţ care i-au recomandat naştere prin operaţie cezariană, fiind prima naştere la vârsta de 42 de ani, cu trombofilie şi scleroză multiplă. Această femeie a găsit pe Facebook o asistentă medicală care se pare că are studii de moaşă, care a acceptat să îi asiste naşterea la domiciliu.

S-a produs o hemoragie importantă imediat după decolarea placentei. A fost chemat Serviciul de Ambulanţă mult prea târziu. De la domiciliu până la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a fost intubată. Acolo, o echipă multidisciplinară formată din mai mulţi medici ginecologi, anestezişti, chirurgi, neurologi, cardiologi s-au luptat să o salveze, dar această pacientă a decedat până la urmă", a declarat prof.univ.dr Mircea Onofriescu.

Profesorul ieşean a subliniat că naşterea voluntară şi deliberată la domiciliu cu ajutorul unor moaşe este o practică ilegală în România.

"România nu are reglementată naşterea la domiciliu, iar moaşele sau medicii nu au recomandarea de a asista naşterea la domiciliu. Trebuie să precizăm foarte clar că aceste invitaţii de asistenţă de naştere la domiciliu lansate pe Internet sau pe diferite reţele de socializare reprezintă un pericol extraordinar care se poate solda cu drame de o gravitate cu totul şi cu totul deosebită.

Trebuie de reţinut că naşterea la domiciliu în unele ţări europene este reglementată şi practicată, dar există o altă infrastructură şi logistică. În Belgia sau în Olanda, sunt cadre care au un atestat recunoscut de Casele de Asigurări, de Serviciile Publice de Sănătate, să asiste naşterea la domiciliu.

În momentul în care aceste persoane se duc şi încep să urmărească un travaliu, serviciul de ambulanţă este atenţionat, încât în orice moment o salvare dedicată să poată asigura transferul acestei gravide de la domiciliu în cel mai apropiat serviciu sanitar. Este un sistem de organizare şi un sistem de planificare care este foarte bine pus la punct. În România acest lucru este interzis", a explicat dr. Onofriescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇