Reforma pensiilor în Franța: Protestatarii au blocat periferia Parisului, sute de oameni reținuți (Video)

Reforma pensiilor în Franța: Protestatarii au blocat periferia Parisului, sute de oameni reținuți (Video)

Ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, a declarat că poliţia a făcut 310 arestări în toată Franţa, dintre care 258 la Paris, în urma incidentelor violente care au izbucnit joi seara după ce guvernul a anunţat că îşi asumă răspunderea pentru legea pensiilor.

Protestele au continuat și vineri dimineață. Un grup de aproximativ 200 de manifestanţi chemaţi de filiala regională din Ile-de-France a sindicatului CGT a împiedicat, timp de o jumătate de oră, circulaţia pe centura Parisului.

Manifestanţii au coborât pe calea ferată în jurul orei 7.30 la Porte de Clignancourt, au folosit fumigene şi au blocat traficul pe centura interioară, înainte de a se îndrepta în marş spre Porte de la Chapelle, obligându-i pe şoferi să meargă în urma lor în ritm de melc.

Acţiunea a fost în general calmă, în ciuda unor semne de iritare din partea unor şoferi. La scurt timp după ora locală 8.00 (9.00, ora României), demonstranţii au părăsit şoseaua de centură şi au rămas pe una dintre căile de acces, iar traficul a putut fi reluat în mod normal.

Activarea articolului 49 alineatul 3 din Constituţia franceză a permis guvernului condus de Elizabeth Borne să adopte reforma pensiilor fără un vot în Adunarea Naţională, asumându-şi direct răspunderea guvernamentală. Constituţia franceză prevede însă că acum guvernul poate fi răsturnat, dacă se votează o moţiune de cenzură împotriva sa.

ADVERTISING

Opoziţia are termen până vineri, la ora locală 15.20 (16.20, ora României), pentru a depune o moţiune de cenzură.

Grupul RN din Adunarea Naţională, prin vocea preşedintei sale Marine le Pen, a anunţat că va depune o moţiune. Însă deputaţii din grupul LIOT sunt cei care ar putea înclina balanţa pentru a scoate guvernul din joc. Moţiunea de cenzură pe care au anunţat că o vor depune ar putea aduna voturile RN şi ale stângii.

Opoziţia trebuie să ajungă la un acord pentru a depune o moţiune de cenzură unică, transpartinică. Preşedintele grupului republicanilor (dreapta), Eric Ciotti, a declarat că grupul său nu va susţine o moţiune de cenzură, dar voci discordante s-au făcut deja auzite şi din grupul său.

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇