Record la Londra: Ministrul de Finanţe a fost demis, după nici 6 săptămâni în funcţie

Record la Londra: Ministrul de Finanţe a fost demis, după nici 6 săptămâni în funcţie

Ministrul britanic de Finanțe, Kwasi Kwarteng, a fost demis, vineri, după nici șase săptămâni în funcție.

Astfel la Londra se înregistrează un record: Kwasi Kwarteng este ministrul britanic cu cel mai scurt mandat din 1970 încoace, iar succesorul său va fi al patrulea ministru de Finanțe din Marea Britanie în tot atâtea luni, scrie BBC.

La scurt timp, Downing Street a confirmat că Tuss l-a numit în această poziție pe Jeremy Hunt, care în trecut a ocupat funcţiile de ministru de Externe, ministru al Culturii şi Sănătăţii și a fost printre cei care l-au susţinut pe fostul ministru de Finanţe Rishi Sunak pentru postul de lider al Partidului Conservator şi de prim-ministru.

ADVERTISING

În plus, Tuss a mai decis să-l numească pe Edward Argar secretar al Trezoreriei, a doua poziţie ca importanţă în cadrul Ministerului de Finanţe de la Londra. Postul era ocupat până azi de Chris Philp.

Deciziile de azi vin după ce, săptămâna trecută, Liz Truss a fost nevoită să revină asupra planului de reducere a impozitului pentru persoanele cu venituri mari, măsură care provocase o revoltă în Partidul Conservator și turbulențe pe piețele financiare.

Premierul și ministrul de Finanțe au anunțat pe 23 septembrie cel mai îndrăzneț pachet de reduceri de taxe de după anul 1972, care prevedea reducerea taxelor și reglementărilor fiscale pentru salariați și companii. Programul, având ca obiectiv să scoată economia din anii de stagnare, urma să fie finanțat prin împrumuturi guvernamentale uriașe.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Această măsură a provocat, însă, o criză de încredere în Guvern, iar pachetul de reduceri fiscale a devenit "dinamita" care a pulverizat valoarea lirei sterline și a obligațiunilor guvernamentale.

Situaţia în ţară este neplăcută: Cu inflaţia care a ajuns în septembrie la 13,9% şi îngrijoraţi dacă vor reuşi să se încălzească sau să îşi plătească ratele la iarnă, unii britanici refuză să-şi achite facturile. Guvernul a anunţat îngheţarea preţurilor la energie, care s-au dublat într-un an.

Potrivit unui sondaj recent YouGov, mai mult de jumătate (51%) din populaţie consideră că premierul Liz Truss ar trebui să demisioneze.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇