Radu Mazăre scapă definitiv de acuzaţii în dosarul Henri Coandă. Dar fratele e condamnat și dat în urmărire

Radu Mazăre scapă definitiv de acuzaţii în dosarul Henri Coandă. Dar fratele e condamnat și dat în urmărire

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis încetarea procesului penal faţă de fostul primar al Constanţei Radu Mazăre şi faţă de omul de afaceri Avraham Morgenstern, în dosarul campusului social Henri Coandă.

În schimb, Alexandru Mazăre, fratele fostului edil, a primit o condamnare de trei ani de închisoare cu executare şi 5.000 de lei amendă penală.

Totodată, Înalta Curte a mai stabilit confiscarea, de la Alexandru Mazăre, a sumei de 80.000 de euro și impunerea sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ale acestuia până la concurența sumei de 80.000 de euro.

ADVERTISING

Decizia este definitivă. Alexandru Mazăre a fost dat în urmărire națională, după ce polițiștii nu l-au găsit acasă.

În primă instanță, în iunie 2018, cei trei fuseseră achitaţi.

Acuzaţiile şi decizia primei instanţe

Radu Mazăre, ca fost primar al Constanței, este acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni).

Fratele lui, fostul senator Alexandru Mazăre, este bănuit de complicitate la luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), iar în sarcina omului de afaceri Avraham Morgenstern s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

În cazul fostului primar, ÎCCJ a schimbat încadrarea juridică a faptelor din trei infracţiuni de fals în declaraţii (…) în infracţiunea de fals în declaraţii. În continuare, magistraţii au decis condamnarea lui Radu Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Instanţa de fond a mai decis achitarea fostului primar sub aspectul infracţiunii de luare de mită. În acest caz, instanţa a decis că fapta de care este acuzat Radu Mazăre nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.

Dosarul campusului social Henri Coandă

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Radu Mazăre, în calitate de primar la Constanţa, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire a unor locuinţe modulare grupate în Campusul Social “Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa.

ADVERTISING

În acest context, Avraham Morgenstern i-ar fi dat lui Radu Mazăre 175.000 de euro, pentru că acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei pentru contractul de construire a campusului social, în valoare de circa 10 milioane de euro.

Anchetatorii susţin că din cei 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi în contul personal al lui Radu Mazăre şi 80.000 de euro în contul pus la dispoziţie de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre, ambele fiind deschise la o banca din Israel.

În schimbul banilor primiţi de la Morgenstern, Radu Mazăre a iniţiat hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de omul de afaceri.

Radu Mazăre ispăşeşte în prezent o pedeapsă de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor din Mamaia. De asemenea, el este judecat în mai multe dosare instrumente de către procurorii DNA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇