Radu Mazăre, o noua condamnare definitivă pentru corupţie

Radu Mazăre, o noua condamnare definitivă pentru corupţie

Fostul primar din Constanţa Radu Mazăre a fost condamnat, joi, la cinci ani de închisoare pentru luare de mită în dosarul Polaris.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă. La prima instanţă, el primise o condamnare de nouă ani şi zece luni de închisoare.

Instanţa a decis condamnarea lui Radu Mazăre la două pedepse de câte cinci ani de închisoare pentru luare de mită şi la o pedeapsă de un an de închisoare pentru conflict de interese în formă continuată.

Magistraţii au contopit pedepsele şi au hotărât să îi aplice fostului edil al Constanţei cea mai grea pedeapsă, de cinci ani de închisoare.

ADVERTISING

Totodată, Mazăre a fost achitat pentru abuz în serviciu şi o infracţiune de luare de mită.

Și omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită.

Totodată, s-a dispus confiscarea de la Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky a câte 3.416.371,02 lei.

ICCJ i-a achitat pe Stelian Eduard Martin pentru dare de mită, dar şi pe SC Polaris, pentru complicitate la abuz în serviciu și pentru dare de mită.

Mazăre mai are o condamnare definitivă la 9 ani de închisoare, primită în luna februarie 2019, în dosarul retrocedării plajelor şi se află în penitenciar.

ADVERTISING

Dosarul Polaris

Dosarul Polaris a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, la începutul lunii decembrie 2015.

Potrivit procurorilor, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste 2 milioane euro, din care a primit un milion de euro şi 2.472.303 lei, de la reprezentanţii a două societăţi comerciale.

Scopul era facilitarea emiterii documentaţiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

ADVERTISING

Radu Mazăre mai era acuzat că, în perioada 2008-2014, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding, al cărei asociat şi administrator era Eduard Martin, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa.

Scopul licitației era delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului pentru o perioadă de 25 de ani, ulterior fiind încheiat şi un act adiţional prin care valoarea contractului a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇