Putin: Armele nucleare sunt deja în Belarus, Ucraina nu va mai rezista mult (Video)

Putin: Armele nucleare sunt deja în Belarus, Ucraina nu va mai rezista mult (Video)

Armele nucleare tactice au fost mutate deja de Rusia în Belarus, iar Ucraina nu va mai rezista mult a spus Vladimir Putin, vineri, cu ocazia unui discurs ținut la Forumul Economic de la Sankt Petersburg.

Moscova a mutat deja arme nucleare tactice în Belarus, a spus președintele rus, confirmând practic ceea ce spusese cu câteva zile în urmă preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, informează Reuters, citată de News.ro.

"Aceasta este prima parte. Dar până la sfârşitul verii, până la sfârşitul anului, vom finaliza această acţiune", a adăugat liderul de la Kremlin.

El a insistat că Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile de neproliferare prin păstrarea controlului asupra armelor, dar a instruit trupele belaruse în ceea ce priveşte "depozitarea şi utilizarea muniţiilor speciale tactice".

ADVERTISING

Miercuri, Aleksandr Lukaşenko declarase că Belarusul a început deja să primească arme nucleare tactice ruseşti, despre care a spus că unele sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice lansate de SUA asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki în 1945.

Declaraţia sa a surprins oarecum, întrucât în urmă cu câteva zile Vladimir Putin spunea că mutarea armelor nucleare tactice în Belarus ar urma să aibă loc abia la începutul lunii iulie.

Potrivit Interfax, întrebat ce părere are despre ideea de a folosi arme nucleare tactice ca factor de descurajare nucleară, Putin a spus: "Negativă".

"Armele nucleare sunt create pentru a ne asigura securitatea în sensul cel mai larg al cuvântului şi existenţa statului rus. Dar, în primul rând, nu avem o astfel de nevoie şi, în al doilea rând, simplul fapt de a specula pe acest subiect scade deja posibilitatea de a coborî pragul de utilizare a armelor", a explicat Putin.

ADVERTISING

Dacă armele ar fi amplasate la baza aeriană de la Lida, la 40 km de graniţa cu Lituania, vehiculele lor purtătoare ar putea atinge o mare parte din Europa de Est, inclusiv România.

De asemenea, vorbind despre situaţia de pe front, Putin a spus că în curând Ucraina îşi va epuiza tot stocul propriu de armament şi va depinde exclusiv de livrările din străinătate, iar în aceste condiţii nu va mai putea rezista mult.

🇷🇺 - Vladimir Putin se adresează sesiunii plenare a celui de-al 26-lea Forum Economic Internațional de la Sankt Petersburg🇷🇺 - În 2023, SPIEF se desfășoară sub motto-ul „Dezvoltarea suverană este baza unei lumi juste. Să ne unim forțele de dragul generațiilor viitoare.” 🇷🇺 - Publicăm cele mai interesante declarații ale lui Putin:✅Inflația în Federația Rusă este mai mică decât în ​​multe țări occidentale și este aproape de minimul istoric, este de 2,9% ✅Putin a numit trimestrul al doilea din 2022 ca fiind cea mai dificilă perioadă pentru economia rusă, dar strategia aleasă atunci a funcționat. ✅Președintele se așteaptă ca creșterea PIB-ului Rusiei până la sfârșitul anului să fie de aproximativ 1,5-2%. ✅ Autoritățile și afacerile rusești au urmat o anumită strategie anul trecut - a funcționat și ia amploare. ✅Politica de credit și monetară este menținută într-un echilibru suficient. ✅În acest moment, există un mic deficit bugetar federal, dar este asociat cu amânarea cheltuielilor la o dată anterioară. ✅Pentru achiziționarea de apărare și arme pentru suveranitatea țării noastre au fost necesare fonduri suplimentare. ✅Creșterea PIB-ului va permite economiei ruse să-și mențină locul printre liderii mondiali.

Publicată de Info fresh pe Vineri, 16 iunie 2023

"În curând, Ucraina va înceta cu totul să mai folosească propriile echipamente. Nu va mai rămâne nimic din el. Tot ceea ce folosesc în luptă este adus din afară. Nu poţi lupta mult timp aşa", a spus Putin.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte contraofensiva Ucrainei, Putin a continuat să susţină teza Moscovei că până acum se dovedeşte a fi un eşec.

"Nu şi-au atins obiectivele în niciunul dintre sectoare. Cred că forţele armate ucrainene nu au nicio şansă aici", a mai declarat liderul de la Kremlin.

Zelenski, "o ruşine pentru poporul evreu"

Putin a vorbit în discursul său și despre președintele ucrainean, Volodimir Zelenki, despre care a spus că este o "ruşine pentru poporul evreu", acuzând din nou că Ucraina se află în mâinile neonaziştilor, relatează AFP şi Reuters, citate de News.ro.

"Am avut mulţi prieteni evrei încă din copilărie. Şi ei spun că Zelenski nu este evreu, ci o ruşine pentru poporul evreu. Nu este o glumă", a declarat Vladimir Putin.

"I have a lot of Jewish friends," Putin told an annual economic forum in St. Petersburg. "They say that Zelensky is not Jewish, that he is a disgrace to the Jewish people."

Publicată de The Moscow Times pe Vineri, 16 iunie 2023

El l-a acuzat din nou pe preşedintele ucrainean că "îi acoperă pe acei nenorociţi de neonazişti" şi că îi tratează ca pe nişte eroi pe colaboratorii nazişti din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

"De ce nu ne ascultă?", a întrebat el retoric. "Suntem obligaţi să luptăm împotriva acestui lucru", a afirmat Putin.

"Avem tot dreptul să considerăm că obiectivul de denazificare a Ucrainei este unul dintre obiectivele-cheie", a adăugat el, reluând acuzaţiile de presupus "genocid" asupra rusofonilor din Ucraina, invocate în momentul invadării ţării vecine.

Discursul lui Vladimir Putin la Forumul Economic de la Sankt Petersburg a fost transmis în direct de televiziunea rusă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇