NATO regândește acțiunile de disuasiune nucleară, după ce Putin a anunțat că trimite arme în Belarus

NATO regândește acțiunile de disuasiune nucleară, după ce Putin a anunțat că trimite arme în Belarus
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Miniştrii Apărării din statele membre NATO vor analiza modalităţi de reconfigurare a acţiunilor de disuasiune nucleară, în contextul tensiunilor cu Rusia, afirmă secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Miniştrii Apărării din ţările NATO se vor întâlni joi şi vineri, la Bruxelles, pentru a pregăti summitul din iulie. Pe agenda reuniunii figurează intensificarea asistenţei pentru Ucraina, precum şi consolidarea disuasiunii şi apărării, inclusiv printr-o serie de planuri regionale, a declarat Jens Stoltenberg, potrivit Mediafax.

Grupul de Planificare Nucleară se va reuni „pentru discuţii despre aspecte nucleare ale actualului mediu de securitate şi pentru a analiza adaptarea continuă a configuraţiei forţelor NATO de disuasiune nucleară", a afirmat Stoltenberg, conform stenogramei declaraţiilor, vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

ADVERTISING

Rusia a suspendat în februarie participarea la Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), pe fondul tensiunilor generate de războiul din Ucraina. În plus, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia va transfera arme nucleare tactice în Belarus în iulie.

Psihologia disuasiunii

Potrivit unei analize publicate de DW România la scurt timp după startul invaziei Rusiei în Ucraina, în cadrul NATO există din anul 1966 Grupul de Planificare Nucleară (NPG), în cadrul căruia se discută scenariile de folosire a armelor atomice. În NPG sunt reprezentate toate statele NATO, cu excepţia Franţei, care merge pe un drum propriu în privinţa descurajării.

ADVERTISING

Puterile nucleare ale NATO urmăresc diverse strategii de descurajare. Franţa şi Marea Britanie mizează pe o aşa-numită descurajare minimă. Ele nu pleacă de la premisa că un schimb de lovituri atomice s-ar prelungi pe durata mai multor zile. Lor le este suficientă capacitatea de a plăti cu aceeaşi monedă un prim atac, sau de a stopa acţiunea inamicului printr-un „tir final de avertisment" (Franţa).

SUA în schimb mizează pe o disuasiune mai amplă, care cuprinde şi arme atomice cu putere redusă. Aceasta înseamnă că Pentagonul se gândeşte măcar teoretic la posibilitatea unui „război nuclear limitat".

ADVERTISING

Din punct de vedere juridic nu trebuie uitat că orice atac nuclear ar încălca dreptul internaţional prin masivele sale efecte asupra populaţiei civile. Excepţie ar putea face, teoretic, un atac nuclear limitat asupra unei nave de război aflate în largul mării. (Întreaga analiză o puteți citi AICI)

Ce subiecte mai sunt pe agenda NATO

Miniştrii Apărării urmează să aprobe înfiinţarea unui Centru Maritim al NATO pentru Securitatea Infrastructurii Submarine Esenţiale, în cadrul Comandamentului Maritim aliat din Marea Britanie. De asemenea, vor avea loc discuţii cu producători de armament şi va fi revizuit Planul de acţiune pentru producţia în domeniul apărării.

Pe agenda reuniunii figurează un proiect pentru noi angajamente de investiţii în domeniul apărării, elaborat pentru a fi dezbătut la summitul NATO de la Vilnius, cu o propunere de alocare ca „bază" bugetară formală a cel puţin 2% din PIB pentru apărare.

Referindu-se la contraofensiva Ucrainei, Stoltenberg a refuzat să facă evaluări concludente, dar a notat că forţele militare ucrainene avansează pe frontul din sud-estul Ucrainei.

„Au trecut doar câteva zile, nu ştim dacă acesta va fi un moment de turnură în război, dar observăm că ucrainenii avansează şi eliberează teritorii. Cu cât Ucraina va avea mai multe câştiguri teritoriale, cu atât va avea o poziţie mai puternică la masa negocierilor. Cu cât Ucraina va avea mai multe câştiguri teritoriale, cu cât va fi mai probabil ca preşedintele (Vladimir) Putin să îşi dea seama că nu poate câştiga pe câmpul de luptă şi că trebuie să negocieze o pace corectă", a subliniat Stoltenberg.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇