Punctul de vedere al DNA în privința pragului la abuz în serviciu: niciunul. Prea ocupați pentru dezbaterea de la Camera Deputaților

Punctul de vedere al DNA în privința pragului la abuz în serviciu: niciunul. Prea ocupați pentru dezbaterea de la Camera Deputaților

DNA nu a avut reprezentant în cadrul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaților atunci când în dezbatere a fost pragul pentru incriminarea abuzului în serviciu deoarece invitația de participare a fost primită cu puțin timp înainte de ședință, iar conducerea Direcției Anticorupție era ocupata cu alte obiective a căror rezolvare nu a putut fi amânată.

Este răspunsul oficial al Direcției Naționale Anticorupție trimis vineri, ora 16:00, la o întrebare adresata de Spotmedia.ro încă de marți de la ora 11:00.

ADVERTISING

Întrebată dacă a formulat un punct de vedere oficial în privința modificărilor la infracțiunea de abuz în serviciu care au fost în discuție, DNA a arătat că nu i s-a solicitat punct de vedere în legătură cu aceste aspecte.

Am vrut să aflăm și care este poziția DNA referitoare la introducerea noțiunii de comitere a abuzului în serviciu „cu știință”, având în vedere că noțiunea nu există în forma actuală a Codului Penal și mai multe voci au atras atenția că aceasta ar fi în sine o dezincriminare parțială a infracțiunii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

DNA, care de o săptămână are un nou șef în persoana lui Marius Voineag (Foto), a evitat să își asume o poziție.

„Întrucât amendamentul la care faceți referire a fost respins de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaților, întrebarea dvs. a rămas fără obiect”.

Context

Parlamentul a adoptat, miercuri, modificările la Codul Penal, care elimină pragul pentru abuzul în serviciu și neglijența în serviciu. În plus a trecut şi modificarea la Codul de Procedură Penală, care permite interceptările realizate de serviciile secrete ca probe în procesele penale, inclusiv în cele de corupţie.

ADVERTISING

Proiectele au fost adoptate deja de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional. Aşa că modificările la codurile penale merg la promulgare în cazul în care nu va exista o sesizare la Curtea Constituțională.

Mai mulți deputați AUR au anunțat că vor contesta la CCR cele două coduri, dar partidul condus de George Simion nu dispune de suficiente semnături pentru a iniția singur o contestație de acest gen.

Însă şi Forţa Dreptei vrea să facă o sesizare la CCR, doar pe Codul de Procedură Penală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇