Babilonie la Camera Deputaților: S-a votat scoaterea interceptărilor din dosarele de corupție, dar apoi coaliția s-a sucit. A fost eliminat complet și pragul la abuz, cerut de CCR

Babilonie la Camera Deputaților: S-a votat scoaterea interceptărilor din dosarele de corupție, dar apoi coaliția s-a sucit. A fost eliminat complet și pragul la abuz, cerut de CCR
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

A fost circ azi în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor.

Iniţial, Opoziţia a făcut scandal, după ce majoritatea PSD-PNL-UDMR a votat un amendament la Codul de Procedură Penală prin care înregistrările să nu mai poată fi folosite ca mijloc de probă în cazurile de corupţie.

Victor Ilie (tot de la USR) a precizat că deputata PSD Laura Vicol a votat această modificare, care îl favorizează direct pe soțul ei, în procesul în care este trimis în judecată pentru evaziune fiscală și grup infracțional organizat.

Ulterior, aceeaşi Laura Vicol (şefa Comisiei Juridice) a supus la vot retragerea tuturor amendamentelor formulate de către coaliţie, printre care s-a numărat şi pragul pentru abuzul în serviciu. Raportul a fost adoptat în forma venită de la Guvern, cu amendamentele adoptate de către Senat eliminate.

Amintim că CCR a cerut ca infracţiunea de abuz în serviciu să aibă un prag minim. Senatul a adoptat săptămâna trecută un prag de 250.000 de lei (mai mare chiar şi decât cel din OUG 13). După ce a ieşit scandal, ministrul Cătălin Predoiu a promis un prag mai mic, de 9.000 de lei. Dar iată că până la urmă pragul a dispărut complet, ceea ce aduce un nou risc de neconstituţionalitate.

ADVERTISING

Dar să o luăm cronologic.

Scandal pe interceptări

La articolul 139 din Codul de Procedură Penală legat de interceptări, coaliţia a adoptat mai întâi în Comisia Juridică un amendament, prin care a stabilit în ce cazuri se pot face înregistrări, iar acestea nu includ cazurile de corupţie. 

„Înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal sau atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

Dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informaţii privitoare la pregătirea ori săvârşirea unei infracţiuni contra securităţii naţionale prevăzută de Codul Penal sau de legi speciale a unei infracţiuni de trafic de droguri, a unei infracţiuni la regimul privind substanţelor dopante, de efectuare de operaţiuni ilegale cu precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în infracţiuni privind nerespectare regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare şi materialelor explosive şi a precursorilor de explozivi restricţionaţi, de trafic şi exploatarea persoanelor vulnerabile, acte de terorism, de spălarea a banilor, de falsificare de monede, timbre sau de alte valori, de falsificare de instrumente de plată electronică, a unei infracţiuni care se săvârşeşte prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică, contra patrimoniului, de şantaj, de viol, de lipsire de libertate în mod ilegal sau în cazul oricărei infracţiuni contra persoanei prevăzută de Codul Penal sau alte infracţiuni prin care s-a pus în pericol ori, după caz, a fost afectată sănătatea, integritatea corporală sau viaţa unei persoane”, precizează amendamentul, dar în enumerare au fost eliminate şi faptele de corupţie. 

ADVERTISING

USR a anunţat că sesizează CCR și Comisia Europeană

Silviu Dehelean a precizat că această modificare este mai gravă decât pragul de 250.000 de lei la abuzul în serviciu: „Scoaterea înregistrărilor va împiedica practic instrumentarea oricărui caz de corupţie. Practic, PSD, PNL şi UDMR dau liber la corupţie în întreg aparatul administrativ”.

USR a anunţat că „va sesiza Curtea Constituţională pe cele două proiecte de lege prin care coaliţia PSD-PNL-UDMR mutilează codurile penale mai rău decât au făcut-o Dragnea-Iordache et co”. 

Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion a anunţat, de asemenea, că USR va sesiza Comisia Europeană. 

Victor Ilie (USR) a precizat în timpul şedinţei că, potrivit regulamentului Camerei Deputaţilor, parlamentarii au obligaţia să facă cunoscut orice interes personal care ar putea influenţa acţiunile lor publice, inclusiv votul, pe scoaterea înregistrărilor pe evaziune fiscală şi corupţie.

”Avem informaţii că soţul unui membru din biroul acestei comisii (Laura Vicol - n.red.) are un dosar de evaziune fiscală şi grup criminal infracţional, cu termen în 3 iunie, anul acesta, la Tribunalul Bucureşti”, a spus reprezentantul USR.

ADVERTISING

Răsturnare de situaţie: Coaliţia s-a sucit

După o scurtă pauză în care Laura Vicol a fost chemată în birou pentru „o urgență”, şefa Comisiei s-a sucit şi a scos toate amendamentele votate azi la Cameră şi cele trecute anterior prin Senat.

„Supun la vot eliminarea tuturor amendamentelor votate în Senat. Un vot împotrivă, două abţineri. Cu majoritate au fost eliminate toate amendamentele. Patru abţineri şi adoptată forma venită de la Guvern.

Toate amendamentele adoptate astăzi sunt retrase către coaliţie (inclusiv cel referitor la interceptări). Coaliţia de guvernare îşi retrage toate amendamentele depuse şi vom vota eliminarea tuturor amendamentele la Senat, inclusiv acel prag stabilit.

Adoptat cu două abţineri şi propun un raport de adoptare pentru forma venită de la Guvern, cu amendamentele respinse sau eliminate cele votate astăzi. Adoptat cu patru abţineri.

Pentru infracţiunea de abuz în serviciu nu mai există prag. A fost eliminat amendamentul votat la Senat, pentru că aceasta era problema societăţii civile. Aşa că am respectat solicitarea”, a declarat Laura Vicol, în şedinţa Comisiei.

„S-a considerat că forma venită de la Guvern este cea mai bună. Am fost sunată de absolut toţi reprezentanţii Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare forma venită de la Guvern”, a explicat Laura Vicol, citată de News.ro.

Totul va pica la CCR?

Deputaţii USR au protestat pe procedură, menţionând că niciodată nu s-a întâmplat acest lucru.

"Mi se pare inacceptabil că se aruncă în derizoriu un proiect foarte important. Parlamentul arată o incompetenţă crasă. (...). Am muncit ca proştii până la ora asta", a spus Stelian Ion, citat de Agerpres.

El a precizat că amendamentele de la Senat nu pot fi eliminate.

El a criticat că s-a votat votată forma propusă de Guvern fără să fie impus un prag pentru abuzul în serviciu şi a susţinut că acest articol va fi declarat neconstituţional.

"Peste un timp, Curtea Constituţională va declara acest articol, pe care îl împing domnul Predoiu şi coaliţia Ciucă - Ciolacu, neconstituţional şi toate faptele şterse cu buretele, de parcă n-ar fi fost de ajuns că s-au închis mii de dosare în ultimii ani, mii de dosare de corupţie, de criminalitate organizată, toată aria de infracţionalitate cu miliarde de euro prejudicii.

E vorba de ticăloşie şi e vorba de incompetenţă. Amalgamul ăsta este explozibil pentru democraţia românească, ăsta nu e Parlament, absolut clar.

Cred că nu mai întâlnim în niciun stat european o asemenea manieră alba-neagra, să te joci cu amendamentele. Azi îl vezi, mâine nu-l vezi. Azi discutăm o variantă, peste jumătate de oră altă variantă, de nu mai înţelege nimeni. Nici ei n-au înţeles ce votează.

Dacă îi întrebaţi acum, nu vor şti să răspundă ce au votat astăzi", a afirmat Stelian Ion.

El a spus că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi preşedintele Klaus Iohannis sunt vinovaţi de această situaţie.

"Domnul Predoiu este primul vinovat. Domnul Iohannis a girat toată povestea asta, pentru că nu cred că este străin de tot ce se întâmplă aici, şi domnul Nicu cu domnul Ciolacu, la fel, sunt principalii vinovaţi", a adăugat Stelian Ion.

 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇