Frans Timmermans: Nu e aceeași situație ca la OUG 13. Ciolacu și PSD sunt dedicați foarte mult statului de drept

Frans Timmermans: Nu e aceeași situație ca la OUG 13. Ciolacu și PSD sunt dedicați foarte mult statului de drept

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, atrage atenţia că abuzul în serviciu nu este permis şi aşteaptă să vadă forma finală pe care o va avea controversata iniţiativă legislativă votată miercuri în Senatul României.

El are însă încredere în buna-credinţă a colegului său de familie politică, liderul PSD Marcel Ciolacu, şi spune că situaţia nu este comparabilă cu cea din 2017, când guvernul lui Liviu Dragnea a dat celebra Ordonanţă 13.

„Foarte clar, nu este absolut acelaşi lucru. Să fim foarte clari în această privinţă. Marcel Ciolacu şi partidul sunt dedicaţi foarte mult statului de drept. Mi-au lămurit acest lucru de multe ori, nu doar în cuvinte, văd ce se întâmplă în guvern. Şi această problemă specifică nu este în etapele finale ale soluţiei.

ADVERTISING

Aşa că personal aş aştepta până când voi vedea ce rezultă la final şi până atunci mă abţin să-mi exprim opinia. Dar este clar că nu operăm în acelaşi mod ca la momentul respectiv (vremea Ordonanţei 13, n.red.). Acesta este acum, în mod clar, un partid dedicat valorilor europene, angajat în respectarea statului de drept, şi să vedem ce rezultă de aici, şi apoi putem avea o judecată finală”, a declarat vineri vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-un interviu pentru Digi24.

Când Liviu Dragnea, fostul lider PSD, a vrut să împingă infama OUG 13, Frans Timmermans era tot vicepreşedinte al Comisiei Europene şi se ocupa de statul de drept, iar din această poziţie el a criticat demersurile guvernului de atunci al României, cu toate că făcea parte din aceeaşi familie politică de stânga.

ADVERTISING

Întrebat dacă există în vreo ţară din Europa un plafon de dezincriminare a abuzului de serviciu de mărimea celui votat în Senat, de circa 50.000 de euro, Frans Timmermans a răspuns că în opinia sa,  „abuzul de serviciu este abuz în serviciu şi, ca atare, nu este permis”.

„Şi aceasta este, cred, o normă europeană asupra căreia toată lumea poate fi de acord”, a punctat vicepreşedintele Comisiei Europene.

„Să aşteptăm să vedem ce rezultă din această situaţie până la urmă şi apoi putem judeca dacă acest lucru este în conformitate cu normele europene, da sau nu?”, a reiterat liderul european. „Ceea ce am auzit, ce mi s-a spus în această dimineaţă în discuţiile pe care le-am avut îmi dă încredere că rezultatul nu ar încălca normele europene. Dar să aşteptăm şi să vedem”, a spus Timmermans, care se află în vizită la Bucureşti.

ADVERTISING

Senatul a dezincriminat abuzul în serviciu sub 50.000 de euro

Senatul a aprobat miercuri un proiect de lege care prevede un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Senatul este prima cameră sesizată, iar proiectul intră acum în dezbateri la Camera Deputaților.

Amintim că celebra Ordonanţă 13 din 2017, pentru care sute de mii de oameni au ieşit în stradă în epoca Dragnea, stabilea dezincriminarea abuzului în serviciu când prejudiciul produs e mai mic de 200.000 de lei, aşadar actuala coaliţie a mers chiar mai departe cu acest prag.

În plus, dacă această lege ar fi fost adoptată la vremea când a fost condamnat, Liviu Dragnea ar fi scăpat de închisoare, pentru că prejudiciul în dosarul referitor la angajările fictive de la Protecţia Copilului Teleorman este mult sub pragul de 250.000 de lei.

Senatorii PSD, PNL și UDMR au votat toţi „pentru”, în timp ce senatorii USR şi neafiliaţi (printre care Diana Şoşoacă) au votat „împotrivă”. AUR s-a abținut.

Reacții imediate au venit din partea Opoziției, dar și a Laurei Codruța Kovesi, care a anunțat că Parchetul European va sesiza Comisia Europeană dacă amendamentul trece și de Camera Deputaților. Ea a spus că, dacă aceste modificări ar fi adoptate, ar afecta investigațiile EPPO și ar scădea nivelul de protecție a intereselor financiare ale UE.

Câteva sute de persoane au protestat în Piața Victoriei, oamenii strigând ”OUG 13 a reînviat”, „Ați dat liber la furat!” și ”Hoții, hoții”.

După ce informația a explodat în spațiul public, Rareş Bogdan a afirmat că PNL nu susţine introducerea unui prag pentru abuz în serviciu, iar Raluca Turcan a spus că este o greșeală care trebuie corectată la Camera Deputaților.

De cealaltă parte, chiar dacă senatorii PSD au votat pro, Marcel Ciolacu a ieșit public și i-a cerut ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, să vină cu ”o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu”. Ceea ce Predoiu a și făcut, Ministerul Justiției informând că va susține adoptarea în Camera Deputaților a unui prag valoric pentru abuzul în serviciu de 9.000 de lei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇