Proteste violente în Venezuela, după realegerea președintelui Maduro: O persoană a fost ucisă (Video)

Proteste violente în Venezuela, după realegerea președintelui Maduro: O persoană a fost ucisă (Video)

Numeroși protestatari s-au adunat luni în mai multe oraşe din Venezuela după ce preşedintele Nicolas Maduro, aflat deja de 11 ani la putere, şi-a revendicat victoria în alegerile tensionate din weekend.

O persoană a fost ucisă în manifestaţii, a anunţat ONG-ul Foro Penal, specializat în apărarea deţinuţilor politici, relatează AFP.

"Cel puţin o persoană a fost ucisă în statul Yaracuy (nord-vest) şi 46 de persoane sunt reţinute" în urma evenimentelor postelectorale, a scris Alfredo Romero, directorul organizaţiei, pe reţeaua de socializare X.

ADVERTISING

Forţele de ordine au folosit luni gaze lacrimogene în Caracas pentru a dispersa manifestanţii care protestau față de realegerea lui Nicolas Maduro la preşedinţia Venezuelei.

Potrivit unui comunicat oficial difuzat de Consiliul Naţional Electoral, preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a fost reales duminică pentru al treilea mandat consecutiv, cu 51,20% din voturi.

Nicolas Maduro a promis "pace, stabilitate şi dreptate" într-un discurs susţinut în cursul nopţii de duminică spre luni, imediat după ce s-a anunţat că a fost reales pentru un al treilea mandat ca preşedinte al Venezuelei.

Dar guvernele de la Washington şi din alte părţi ale Americii şi ale lumii au pus la îndoială rezultatele şi au solicitat o prezentare completă a voturilorm scrie Reuters.

ADVERTISING

Sondajele independente făcute la ieşirea de la urne au indicat o victorie zdrobitoare a opoziţiei, urmare a manifestărilor entuziaste de susţinere a candidatului său la preşedinţie, Edmundo Gonzalez, şi a liderului opoziţiei, Maria Corina Machado, în timpul campaniei.

Mulţi alegători venezueleni sunt disperaţi de vestea unui nou mandat de şase ani pentru Maduro, care a adus ţara în colaps economic, a făcut ca aproximativ o treime din populaţie să emigreze şi a girat o deteriorare accentuată a relaţiilor diplomatice, încununată de sancţiunile impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană şi alţii, ceea ce a paralizat o industrie petrolieră deja în dificultate.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇