Protest spontan la un spital de urgență, după ce angajaților li s-au tăiat din sporuri (Foto)

Protest spontan la un spital de urgență, după ce angajaților li s-au tăiat din sporuri (Foto)

Peste 300 de angajaţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani au organizat, vineri dimineaţă, un protest spontan faţă de decizia conducerii unităţii medicale de diminuare a sporurilor.

Acţiunea de protest survine la scurt timp după ce conducerea spitalului a luat decizia tăierii unor sporuri, pentru încadrarea în prevederile Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Actul normativ prevede că „suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizaţiilor de încadrare şi a indemnizaţiilor lunare, după caz”.

„Oamenii au primit această veste pe neaşteptate. Trebuiau avut discuţii preliminare cu fiecare secţie, ca oamenii să înţeleagă care este situaţia spitalului şi să o accepte.

ADVERTISING

În aceste condiţii, nimeni nu este de acord ca dintr-o dată să i se taie veniturile la care cu toţii aveau aşteptări pentru plata traiului şi a vieţii zilnice", a declarat liderul Sindicatului Sanitas, Lia Temciuc.

Sanitas scrie că "în aceste momente, în curtea spitalului s-au adunat salariați din toate secțiile.

Solicităm conducerii spitalului să renunțe de urgență la această decizie și să găsească soluții reale, împreună cu Consiliul Județean – care este ordonatorul principal de credite pentru instituție - și să restabilească drepturile salariale ale celor peste 2.500 de angajați ai spitalului".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Salariaţii spitalului au cerut demisia managerului Doina Caba, pe care o acuză de management defectuos.

"Am demisia pe masă. Cu cea mai mare satisfacţie am să o depun", a spus, în faţa mulţimii, Doina Caba.

Sanitas susține protestul angajaților de la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, care în această dimineață...

Publicată de Federatia Sanitas din Romania pe Vineri, 9 iunie 2023

Amintim că de miercuri membrii de sindicat din cadrul Federaţiei Sanitas au declanşat acţiuni de grevă japoneză.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇