Protestul la care participă poliţişti, pensionari şi angajaţi din Sănătate a blocat circulația, în centrul Capitalei. "După 29 de ani de muncă, am pensie de aproape 4.000 de lei!" (Foto&Video)

Protestul la care participă poliţişti, pensionari şi angajaţi din Sănătate a blocat circulația, în centrul Capitalei. "După 29 de ani de muncă, am pensie de aproape 4.000 de lei!" (Foto&Video)

Sute de angajați din Poliție și penitenciare, dar și pensionari din sistem și salariați din Sănătate participă la un marș de protest.

Pornit de la Parlament, mitingul a blocat circulația rutieră în Piața Unirii şi apoi pe bd Magheru din centrul Capitalei.

Manifestaţia se petrece în timp ce deputații și senatorii s-au reunit să adopte legea bugetului de stat pentru anul 2022. Între timp, bugetul a fost deja aprobat şi USR anunţă că îl va ataca la CCR.

Oamenii veniți la protest sunt nemulțumiți de salariile și pensiile pe care le primesc. Și le cer aleșilor să prevadă bani și pentru nevoile lor.

ADVERTISING

Protestatarii s-au adunat, în jurul orei 12:00, în Piața Constituţiei, cu vuvuzele, fluiere și bannere cu revendicările financiare.

politist-4-1-1
Inquam Photos/Octav Ganea

„Votul pe buget să daţi, că de noi tot nu scăpaţi”, scandează sindicalişții din Poliție, potrivit News.ro.

La solicitarea reporterului Antena3, un protestatar a spus că nici nu crede că va obține mare lucru. Dar a ieșit să își apere drepturile de pensionar, după mai mulți ani de lucru la un inspectorat județean de poliție.

„Nu cred că vom obține ceva. Dar am ieșit să le reamintim de noi. Acum sunt pensionar. Am lucrat 29 de ani în Poliție. Și am o pensie de aproape patru...” a declarat bărbatul.

ADVERTISING

Întrebat de reporter ce înseamnă „aproape patru”, bărbatul a spus că are o pensie de aproape 4.000 de lei. Și n-a mai dat detalii despre motivele pentru care consideră că această pensie este prea mică și dorește majorarea ei.

politist-2-
Inquam Photos/Octav Ganea

Un alt protestatar i-a declarat reporterului Antena3 că a venit să ceară actualizarea tuturor pensiilor militare.

Publicată de Sindicatul Europol pe Joi, 23 decembrie 2021

În contextul în care unii români ies în stradă pentru majorarea unor pensii de aproape 4.000 de lei, merită menționat și că - potrivit datelor Institutului Național de Statistică - în luna septembrie salariul mediu net, la nivel național, a fost de numai 3.517 lei.

ADVERTISING

Potrivit Agerpres, la protest participă reprezentanți din peste 10 organizații sindicale ale poliştilor, lucrătorilor din penitenciare și pensionarilor din sistem.

politist-3-
Inquam Photos/Octav Ganea

După câteva zeci de minute petrecute în Piața Constituției, participanții la protest au plecat în marș pe mai multe străzi din centrul orașului, din preajma Palatului Parlamentului.

Antena 3 a difuzat imagini în care se vede cum grupurile de protestatari circulă pe carosabil, în Piața Unirii, blocând circulația rutieră în dreptul parcului din piață și al magazinului omonim.

Angajații din Sănătate cer să fie plătiți mai bine: Să se aplice legea!

Pe lângă actuali și foști polițiști, la protest participă și o delegație formată din circa 100 de membri ai federațiai Sanitas (a salariaților din Sănătate).

Vrem să se respecte Legea 153, să fim așezați în grilă și să se plătească și salariile așa cum trebuie, în Sănătate”, a declarat unul dintre protestatari, membru al Federației Sanitas, pentru reporterul Antena 3, aflat în Piața Constituției.

E grevă japoneză în spitale de ieri.

Angajaţii sunt nemulţumiţi că Guvernul a prevăzut pentru 2022 creşteri prea mici sau deloc de venituri pentru o parte a salariaţilor din Sănătate.

Sindicaliştii au solicitat de la Guvern:

• Salarii de bază pentru toți salariații din Sănătate și Asistență socială la nivelul anului 2022;

• Sporuri plătite pentru toți salariații la nivelul salariilor de bază aferente anului 2022.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇