Protest cu sute de maşini pe drumurile din Moldova. Oamenii vor autostrăzi în regiune: Nu cerem favoruri, vrem să primim garanții

Protest cu sute de maşini pe drumurile din Moldova. Oamenii vor autostrăzi în regiune: Nu cerem favoruri, vrem să primim garanții

Câteva sute de maşini din judeţele Moldovei, inclusiv TIR-uri, participă sâmbătă la marşul motorizat iniţiat de două asociaţii civice ieşene, principala revendicare fiind urgentarea construirii de autostrăzi în Moldova.

Marşul motorizat este organizat de asociaţiile „Împreună pentru A8” şi „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, la acţiune fiind prezenţi şi oameni de afaceri, transportatori, agricultori şi motociclişti.

Participanţii au pornit din mai multe oraşe, între care Iaşi, Suceava, Piatra Neamţ, Botoşani, Bacău, Vaslui.

ADVERTISING

În cursul după-amiezii este programat şi un miting la Cristeşti, localitate situată la limita judeţelor Iaşi şi Neamţ.

Bună dimineața!Fac un ultim apel la ieșeni:Acordați azi patru ore din viața dumneavoastră pentru susținerea...

Publicată de Catalin Urtoi pe Vineri, 9 aprilie 2021

Cei prezenţi la protest solicită finanţarea prin PNRR a tronsoanelor de autostradă Târgu Mureş – Miercurea Nirajului (A8), Târgu Neamţ – Moţca (A8), Târgu Frumos – Leţcani – Centura de Nord a Iaşului (A8); Focşani – Bacău (A7) şi Bacău – Paşcani (A7).

Totodată protestatarii cer guvernului asumarea finalizării autostrăzilor A8 şi A7 până în anul 2030.

ADVERTISING

„De la actualul Guvern nu cerem favoruri, ci echitate pentru o regiune care a fost constant discriminată, tratată în mod nedreptat ca o sursă de mână de lucru ieftină, în care singura soluţie pentru un trai mai bun este imigrarea. Moldova merită un tratament egal cu al celorlalte regiuni ale României. De aproape 14 ani tot vedem desene frumoase pe hârtie cu autostrăzile Moldovei. Vrem din partea acestui Executiv o garanţie că A8/Autostrada Unirii şi A7/Autostrada Moldovei vor fi finalizate etapizat în perioada 2026 - 2030”, susţin reprezentanţii asociaţiilor civice ”Împreună pentru A8” şi ”Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”.

ADVERTISING

„Ne-am adunat astăzi (sâmbătă - n.r.) pentru a arăta Guvernului că şi în Moldova avem nevoie de infrastructură şi că acum când există aceste fonduri prin PNRR Moldova nu trebuie uitată. Avem speranţa ca firma care a semnat contractul cu CNAIR să reuşească să facă în termenul care i s-a cerut studiul de fezabilitate şi proiectarea astfel încât să putem prinde măcar sectorul de la Târgu Frumos la Leţcani în viitorul PNRR. Marea noastră dorinţă ar fi ca şi şoseaua de centură a Iaşiului să fie şi ea inclusă, pentru că este importantă în perspectiva construirii unui spital regional şi dezvoltării aeroportului”, a declarat Ionel Apostol, reprezentant al Asociaţiei „Împreună pentru A8”.

Omul de afaceri ieşean Marian Berdan a afirmat că fără infrastructură Moldova nu se poate dezvolta şi că investiţiile vor ocoli această regiune dacă nu sunt construite autostrăzi.

„Aşteptam de multă vreme să ieşim la un marş puternic care să impresioneze Guvernul. Vrem să îi determinăm să finanţeze autostrada Iaşi – Târgu Mureş. Este o mare problemă lipsa autostrăzii pentru Moldova. Sper ca măcar acest tronson Târgu Neamţ – Iaşi să fie finanţat prin PNRR şi să nu ne amâne până după 2030. Dacă acum se finanţează prin PNRR, e posibil ca acest ciot de autostradă să fie gata în 2026. Suntem optimişti”, a precizat Marian Berdan, unul dintre oamenii de afaceri participanţi la protest.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇