Comunitatea Declic organizează joi dimineaţă un protest la Ministerul Muncii, cu o provocare pentru ministrul interimar, Raluca Turcan: ”să trăiască și ea cu salariul minim de 1.524 de lei, valabil de la 1 ianuarie 2022!”
Reprezentanţii Declic cer ca formula de calcul pentru salariul minim să includă valoarea coșului de consum pentru un trai decent, așa cum prevede legea.
Ei au pus în câte un coș cum ar arată fiecare zi dacă ar trebui să trăiești cu salariul minim, după ce achiți facturile la energie, chiria sau rata la casă.
Guvernanții au încălcat drepturile angajaților când au calculat salariul minim, spun ei, care cer recalcularea salariului minim pentru un trai decent. Sunt 1,3 milioane de romani care trăiesc cu salariul minim și reprezentanţii Declic o acuză pe Raluca Turcan, ministrul interimar al Muncii, că îi ține în sărăcie.
Iată cum sună petiția Declic
”În majoritatea statelor Uniunii Europene, salariile minime sunt prea mici față de celelalte salarii sau prea mici pentru a asigura un trai decent.
Parlamentul și Comisia Europeană propun ca salariile minime din fiecare țară să acopere cheltuielile lunare. Lucrătorii din Uniune ar fi protejați prin salarii minime adecvate, care să le permită trai decent oriunde ar lucra. Fără asigurarea unor condiții de muncă și de trai acceptabile nu se vor putea clădi economii și societăți echitabile și puternice.
Guvernul României pune în pericol șansele tuturor cetățenilor europeni la salarii minime care să le permită un trai decent. Oficiali români au făcut demersuri împotriva adoptării directivei europene [1]. Ei au lăsat să se înțeleagă că România dorește ca salariul minim să fie unul care nu acoperă cheltuielile lunare. Mai mult, au invocat aceleași temeri privind creșterea inflației, falimentarea firmelor sau creșterea șomajului, deși în urma creșterilor salariale din ultimii 10 ani aceste lucruri nu s-au întâmplat.
În România, cheltuielile lunare pentru un trai minim decent sunt calculate prin coșul minim de consum. Conform calculelor din anul 2020, un român ar trebui să câștige un salariu net, în mână, de 2818 lei pentru a putea acoperi cheltuielile lunare. Dar salariul minim net în România este stabilit la 1386 lei. El este mult sub limita unui trai decent și condamnă angajații la sărăcie.
Cazul României nu este unic, tocmai de aceea Comisia Europeană propune o lege cu aplicare în întreaga Uniune. În felul acesta s-ar asigura că există mai puțină inechitate socială între cetățenii săi. Salariații români ar putea trăi și ei precum italienii și spaniolii dacă președintele Iohannis și Guvernul Cîțu nu s-ar împotrivi salariului minim decent.
Dezbaterile și deliberările pentru directiva europeană care ar schimba modul de stabilire al salariilor minime sunt în plină desfășurare. Acum e cel mai bun moment să ne mobilizăm, înainte de a se lua o decizie finală de către Parlamentul și Consiliul European.
Dacă directiva europeană nu va fi adoptată, doar în România, peste un milion de angajați pe salariul minim vor continua să trăiască la limita supraviețuirii.
Vrem ca salariile minime din România să asigure un nivel de trai decent, așa cum propune Uniunea Europeană.”
Citește și: Salariul minim brut e prevăzut să crească la 2.550 de lei. Care e situația din UE