Salariul minim brut e prevăzut să crească la 2.550 de lei. Care e situația din UE

Salariul minim brut e prevăzut să crească la 2.550 de lei. Care e situația din UE

Salariul minim brut ar urma să crească în România la 2.550 de lei de la 1 ianuarie 2022 – așa prevede un proiect de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

„Începând cu luna ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 15,239 lei/oră”, potrivit propunerii.

Proiectul de HG este pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii până pe 8 octombrie. Cei care vor să trimită propuneri, sugestii şi opinii pe această temă o pot face la adresa de mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro. Evident, proiectul de HG va intra în vigoare doar dacă va fi aprobat de Executiv și după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

ADVERTISING

În prezent, valoarea salariului minim brut este de 2.300 de lei, astfel că ar fi vorba de o creștere de 250 de lei. Valoarea netă, potrivit calculelor noastre, ar fi:

  • 2021: 1.386 de lei
  • 2022: 1.524 de lei (dacă se aprobă propunerea în forma actuală)

Astfel, un angajat cu contract de muncă plătit cu salariul minim ar primi cu 138 de lei mai mult în mână.

Se remarcă și o absență importantă în proiectul de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii: dispare din 2022 salariul minim diferențiat pentru studii superioare, care anul acesta este de 2.350 de lei. Guvernanții au precizat anterior că acesta a fost „înghețat” până ce valoarea lui va fi depășită de salariul minim pe țară, lucru care s-ar întâmpla anul viitor.

Pe de altă parte, cât despre salariul minim diferențiat pentru domeniul construcțiilor, pare că momentan va rămâne la 3.000 de lei brut, având în vedere că nu s-a pomenit nimic despre acesta în spațiul public.

ADVERTISING

Pe ce considerente s-a calculat majorarea salariului minim

Potrivit notei de fundamentare, la stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2022 la valoarea de 2.550 de lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare:

- rata inflației de 5% prognozată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză;

- creșterea reală a productivității muncii pe persoană pentru anul 2020, conform datelor EUROSTAT, care e de 2,1%;

- creșterea câștigului mediu brut și o parte din creșterea economică prognozată 2021/2020.

Pare că există și niște explicații legate de motivul pentru care creșterea nu e mai mare, pe care le găsim tot în nota de fundamentare:

  • Pentru anul viitor, deși prognoza CNSP prezintă o creștere economică de 4,9%, activitatea economică va depinde în mare măsură de evoluția crizei sanitare atât în România, cât și în principalele țări partenere - Germania, Franța, Italia, țări care au impus restricții noi ca urmare a unei creșteri a numărului de îmbolnăviri;
  • Confom datelor INSSE pandemia are un impact asimetric, afectând în principal salariații cu venituri mici;
  • Numărul important de angajați care au în prezent salariul minim de circa 1,3 milioane salariați, preponderent în mediul concurențial;
  • Evoluția câștigului salarial mediu brut lunar în lei: începutul anului 2022, de 5.520 lei, prognozat la sfârșit de an 2022 - 5.889 lei, creșterea fiind de 6,68%.
ADVERTISING

Potrivit notei de fundamentare, impactul bugetar al acestei măsuri este estimat la circa 1,8 miliarde de lei.

Salariile minime în UE

Potrivit datelor Eurostat, România are în prezent al doilea cel mai mic salariu minim pe economie din UE, după Bulgaria. În contextul majorării, am depăși Ungaria.

salarii-minime-UE
Foto: Eurostat

Amintim că unele state nu au salarii minime, ci alte forme sociale, sub forma unor venituri minime garantate, de exemplu.

Aproape 30% dintre angajaţii români primesc salariul minim pe economie

Aproape 1 din trei angajaţi din România (mai exact, 29%), adică 1,6 milioane dintr-un total de 5,5 mi­lioane de contracte de muncă, este remunerat cu salariul minim pe economie.

Salariul minim pe economie a ajuns la valoarea de 1.386 de lei net în 2021 (283 de euro), în creştere de 2,7 ori în lei faţă de anul 2011, când salariul minim net era de 518 lei net pe lună (122 de euro net).

Însă antreprenorii sunt de acord ca salariul minim să crească cu 200 de lei, dar cu condiția ca această sumă să nu fie impozitată. Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, a declarat în urmă cu puțin timp că a transmis la Guvern o propunere în acest sens. Proiectul de HG consultat de noi nu prevede nicio astfel de măsură.

Potrivit acestuia, în prezent, la orice creștere a salariului minim, jumătate ajunge la salariat, jumătate merge la stat.

"Este posibilă creșterea salariului minim, iar întreprinzătorii - 7 din 10 - ne-au spus că da, sunt de acord cu creșterea salariului minim pe economie, dar cu câteva condiții. În primul rând, să nu crească fiscalitatea pe forța de muncă. În acest moment, la orice creștere a salariului minim, jumătate ajunge la salariat, jumătate merge la stat. Propunerea pe care noi am făcut-o a fost ca salariul minim să crească cu 200 de lei, dar neimpozitat, impozitele și taxele să rămână la nivelul de 2.300 de lei, așa încât acești bani să rămână efectiv la oameni", a spus Jianu.

Amintim că premierul Florin Cîţu a susținut acum câteva săptămâni că salariul minim trebuie să crească şi că este nevoie de o formulă predictibilă şi transparentă. Cîţu anunța că, până la finalul lunii octombrie, va exista o formulă clară de calcul.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇