Protest cu dricuri în Piata Victoriei: Cioclii sunt supăraţi şi pe Guvern, şi pe BOR (Foto)

Protest cu dricuri în Piata Victoriei: Cioclii sunt supăraţi şi pe Guvern, şi pe BOR (Foto)

Reprezentanții mai multor firme de pompe funebre protestează, joi, cu aproape 70 de dricuri, în fața Guvernului, față de ordinul care prevede că pacienții care mor de Covid-19 pot fi îmbrăcați, chiar dacă vor fi înmormântați tot în sicrie sigilate.

Până acum, oamenii care mureau infectați de Covid și cărora li se făceau autopsii erau băgați dezbrăcați în saci de plastic și puși în sicrie, care erau sigilate.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Reprezentanții firmelor de pompe funebre spun însă că, în urma acestui ordin, viața le este pusă în pericol, pentru că riscă să fie infectați, aşa că cer Guvernului să îl modifice.

Mai mult, aceștia afirmă că echipamentele de protecție pe care le folosesc costă foarte mult și astfel afacerile lor devin neprofitabile. În aceste condiții, precizează ei, vor fi nevoiți să mărească prețurile, potrivit Realitatea Plus.

Protestatarii s-au îmbrăcat în combinezoane și au adus o cruce pe care scrie ”Biserica=Combinație”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: RealitateaTV (captură)

Reprezentanții firmelor de pompe funebre au adus și un sicriu, pe care scrie ”Nu te vom ierta niciodată, Arafat”.

Foto: RealitateaTV (captură)

Totodată, ei vin și cu acuzații grave față de BOR. Mai exact, aceștia acuză Patriarhia Română că a înființat societăți comerciale care se ocupă de înmormântări și obligă familiile celor decedați să le folosească.

"Patriarhia practică o concurență neloială. Înfiintează societăți comerciale care vin și obligă aparținătorii celor decedați să folosească aceste firme funerare. Patriarhia obține astfel profit”, a declarat reprezentantul unei firme funerare pentru Antena3.

Întrebat ce dovezi are în acest sens, acesta a spus că ”aceste chestiuni au mai fost puse în discuție, sunt nenumărate reportaje, doar că antreprenorii nu s-au organizat până acum pentru un astfel de protest”.

Foto: RealitateaTV (captură)

Context

În urmă cu două săptămâni, Vlad Voiculescu, ministru al Sănătății la acea vreme, a anunțat că pacienții care mor cu Covid-19 pot fi îmbrăcați de rude, chiar dacă vor fi înmormântați tot în sicrie sigilate, iar familiile și preoții vor avea acces în spitale la bolnavii în stare gravă.

Până acum, oamenii care mureau infectați de Covid și cărora li se făceau autopsii erau băgați dezbrăcați în saci de plastic și puși în sicrie, care erau sigilate.

Ordinul prevede că:

  • pe perioada internării în unitatea sanitară pacientul internat cu COVID-19 poate beneficia, la cerere, de asistență religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, cu respectarea de către cleric a tuturor măsurilor sanitare care se impun.
  • persoana decedată va putea fi îmbrăcată în haine puse la dispoziție de către familie/aparținători și va beneficia de ritual de înhumare/incinerare a cultului de care aparține.
  • ritualul de înhumare/incinerare se va face cu sicriul sigilat cu respectarea voinței familiei și a tuturor normelor prevăzute de lege.
  • vor fi impuse măsuri de siguranță suplimentare.

În acea conferință de presă, Vlad Voiculescu a făcut și o gafă de proporții. El a susținut că nu ar fi existat o prevedere legală care să interzică îmbrăcarea persoanelor decedate cu Covid și chiar a acuzat că ar fi vorba de un abuz generat de o lipsă de bun simț.

După care, ministrul Sănătății și-a dat seama de gafa făcută și a revenit cu precizări, pe Facebook.


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!