Protest al angajaților din Sănătate, care azi decid dacă fac grevă generală UPDATE Guvernul a acceptat creșterea salariilor cu 20% (Foto)

Protest al angajaților din Sănătate, care azi decid dacă fac grevă generală <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Guvernul a acceptat creșterea salariilor cu 20% (Foto)

Sindicalişti de la Sanitas au protestat, joi, în faţa sediului Ministerului Muncii, cerând majorarea salariilor cu cel puţin 20%.

Viorel Huşanu, preşedintele Uniunii Sindicale „Sanitas” Bucureşti, a declarat că sindicaliștii se vor întâlni azi cu premierul Marcel Ciolacu pentru negocieri.

"Este a doua pichetare după aceea de la Finanţe. Domnul premier Ciolacu şi-a exprimat intenţia de a se vedea astăzi cu noi, după această pichetare. Presupunând că a identificat deja soluţii pentru o viitoare creştere pe care am solicitat-o noi pentru toţi salariaţii din Sănătate şi Asistenţă socială, după ce vom picheta Ministerul de Finanţe o delegaţie a Federaţiei Sanitas se va prezenta la sediul Guvernului pentru negocieri. Revendicarea a rămas aceeaşi - vrem 20% pentru toată lumea", a declarat Hușanu pentru Agerpres.

ADVERTISING

UPDATE: Prim-vicepreşedintele Sanitas Iulian Pope a declarat că "în principiu" Guvernul a acceptat ca personalul din sistemul sanitar să aibă în acest an o creştere a salariilor cu 20%.

"În principiu, principala noastră cerere - creştere cu 20% în anul 2024 pentru lucrătorii din sistemul sanitar - a fost acceptată. Vor mai fi întâlniri pe cifre. A fost acceptată o creştere cu 20% pe fondul de salarii de bază. Vor mai fi întâlniri pe ceea ce înseamnă cifre. Nu am terminat întâlnirile la nivelul Guvernului. Am stabilit un calendar. Ne vom întâlni săptămâna viitoare. De principiu am stabilit şi Guvernul a acceptat că în anul 2024 lucrătorii din sistemul sanitar vor avea o creştere de 20%", a declarat Pope după întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu.

image-11

Potrivit liderului sindical, în funcţie de propunerea făcută de premier, se va decide dacă va mai avea loc pichetarea programată în cursul săptămânii viitoare la Ministerul Sănătăţii şi se vor continua paşii spre greva generală.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a estimat că au fost strânse peste 100.000 de semnături pentru susţinerea grevei generale.

image-12

Foto: Facebook/Federatia Sanitas din Romania

Și Federaţia Solidaritatea Sanitară va protesta

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a anunțat că se alătură Sanitas şi declanșează acţiuni de protest, primul demers fiind pichetarea Ministerului Sănătăţii în data de 1 februarie.

"Acţiunea comună a celor două federaţii reprezentative din Sănătate generează posibilitatea unei greve generale în acest sector şi obţinerea drepturilor solicitate pentru toţi angajaţii din sănătate", informează un comunicat de presă al Federaţiei "Solidaritatea Sanitară".

ADVERTISING

Potrivit sursei citate, principala revendicare se referă la creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate "cu cel puţin 25%" pentru anul 2024, consecutivă acordării integrale a drepturilor salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017.

"Programul acţiunilor comune ale celor două federaţii va debuta cu pichetarea Ministerului Sănătăţii în data de 1 februarie 2024, continuând cu alte proteste ce vor culmina cu declanşarea conflictului colectiv de muncă, respectiv a grevei. Acţiunile de protest vor fi continuate până la satisfacerea revendicărilor", anunţă sindicaliştii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇