Angajații din Sănătate nu renunță la proteste, după întâlnirea cu Ciolacu: Vor salarii mai mari cu minim 20% și sunt dispuși să ajungă la grevă generală

Angajații din Sănătate nu renunță la proteste, după întâlnirea cu Ciolacu: Vor salarii mai mari cu minim 20% și sunt dispuși să ajungă la grevă generală
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Liderii Federaţiei Sanitas, care reprezintă angajaţii din sistemul sanitar, s-au întâlnit miercuri cu premierul Marcel Ciolacu. Cum nu le-a dat un calendar al posibilelor majorări de salarii, sindicaliştii nu renunţă la proteste, iar joi au programat un pichet la Ministerul de Finanţe cu 250 de oameni.

Ameninţarea cu greva generală rămâne valabilă, până când Guvernul nu le acceptă principala revendicare: majorarea salariilor cu 20% pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate.

Precizările au venit din partea preşedintelui Sanitas, Leonard Bărăscu, a prim-vicepreşedintelui, Iulian Pope, dar şi a preşedintelui Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, după plecarea prim-ministrului Marcel Ciolacu de la lucrările Consiliului Naţional al federaţiei.

Tot azi: Medicii de familie protestează în București și în țară: „Ciolacu, lasă-ne să consultăm, nu vrem să ne reprofilăm”

Protest la Finanţe

"Mâine, vom fi la ora 9:30 în faţa Ministerului de Finanţe, nu putem să anulăm această acţiune pentru că este făcută pe ceea s-a întâmplat la nivelul Bucureştiului. (...) Ăsta este un moment prielnic, mâine, la 9:30, şi nu ne oprim de la acest lucru.

ADVERTISING

Premierul a spus - mişcările sindicale şi ce aveţi de făcut, ca şi act în sine, vi le faceţi separat, sperăm să nu ajungem la forma finală, adică, până la urmă, la grevă. Ne-a propus un grup de lucru tehnic care să cuprindă cele trei ministere (Muncă, Sănătate, Finanţe - n.red.).

Întâlniri putem începe de mâine, în funcţie de ce ne vor anunţa mâine premierul şi cei de la Ministerul de Finanţe, Sănătate, inclusiv domnul ministru, şi cei de la Ministerul Muncii. (...) Vom tatona în fiecare zi, în fiecare săptămâna", a afirmat Leonard Bărăscu.

Potrivit acestuia, premierul nu le-a avansat sindicaliştilor un calendar al posibilelor majorări de salarii în Sănătate.

"Nu ne-a dat proxima ocazie de creştere salarială, cei 20%, mâine, poimâine sau la sfârşitul lui martie, dar îl citez pe domnul premier: 'Daţi-mi voie să trag linie o dată pe săptămână cu voi sau o dată pe lună, să văd unde ajungem cu banii pe care îi pot oferi în continuare"', a precizat Bărăscu.

70 - 80% dintre lucrătorii din sistemul sanitar primesc salarii foarte mici

Prim-vicepreşedintele Sanitas, Iulian Pope, a subliniat că federaţia sindicală este în interiorul unui calendar de proteste deja anunţat.

"Astăzi avem Consiliul Naţional, cel îndreptăţit să modifice, să corecteze, să adapteze programul de acţiuni sindicale. Avem promisiunea prim-ministrului, de astăzi, în cadrul Consiliului Naţional, că vom discuta pe cererile noastre.

ADVERTISING

Trebuie să ştiţi, cum i-am anunţat şi pe reprezentanţii Guvernului, că nu renunţăm la principala noastră solicitare: 20% pentru toţi lucrătorii din sistemul sanitar. Asta este principala noastră cerere, restul lucrurilor le putem discuta, rezolva în perioada următoare", a declarat Pope.

Potrivit acestuia, în prezent, angajaţii din Sănătate sunt salarizaţi "foarte prost".

"Să prezentăm realitatea în ceea ce înseamnă salarizarea în sistemul sanitar, nu doar vârfuri. Majoritatea, 70 - 80% dintre lucrătorii din sistemul sanitar, primesc salarii foarte mici. (...) Fiecare categorie din sistemul sanitar merită mai mult decât este plătită astăzi. (...) În seara asta va fi constituit grupul de lucru cu reprezentanţii celor trei ministere.

De mâine ne apucăm de treabă, avem întâlniri, ne uităm pe cifre, ne uităm pe tot ce înseamnă salarizare, ascultăm toate opiniile şi trebuie să găsim o soluţie pentru lucrătorii din sistemul sanitar, suntem obligaţi să facem asta", a susţinut Pope.

Întrebaţi dacă sunt dispuşi să renunţe la mişcările de protest în cazul în care guvernanţii le-ar oferi o creştere salarială mai mică faţă de cea revendicată, respectiv 10%, liderii sindicali au precizat că nu ar fi de acord.

"Nu, minimul este 20%, este o hotărâre a Consiliului Naţional pentru tot acest an, pentru toţi lucrătorii din sistemul sanitar, pentru toate categoriile profesionale, inclusiv personalul TESA", a spus Iulian Pope.

ADVERTISING

"Nu am rezolvat nimic"

La rândul său, Viorel Huşanu, preşedintele Sanitas Bucureşti, a declarat că, din păcate, nu s-a rezolvat nimic. El a precizat că, în opinia Guvernului, nu ar trebui să fie o creştere uniformă de 20% în sistem şi nu vor renunţa la această solicitare, fiind dispuşi să ajungă până la grevă generală.

”Din păcate, astăzi nu am rezolvat nimic, în sensul că a venit la întâlnirea noastră (premierul - n.red), a vorbit foarte frumos despre noi, despre investiţiile pe care promite să le aducă în acest sistem de sănătate, dar nu promisiuni asupra principalelor revendicări ale noastre, mărirea veniturilor cu 20%. Asupra acestui aspect nu a făcut nici măcar o promisiune”, a spus Viorel Huşanu, la Prima News.

Huşanu a precizat că, dacă acest lucru nu se rezolvă, ”sunt dispuşi să ajungă până la grevă generală”.

”Cu toate că este greu să faci o grevă generală în sănătate, noi suntem determinaţi să ajungem acolo şi în aceste clipe ne organizăm să respectăm legea, adică să asigurăm o treime din personal care să fie prezent la locul de muncă, şi pe de altă parte ne organizăm să nu sufere pacienţii, Doamne fereşte, să nu avem pierderi de vieţi omeneşti”, a spus reprezentantul Sanitas.

Propunerea Guvernului a fost să i se dea un răgaz de 10 zile în care să constituie o comisie compusă din reprezentanţii Sanitas, cei al Ministerului Muncii, Sănătăţii şi cei de la Finanţe, pentru a identifica soluţii.

”În opinia Guvernului, nu ar trebui să fie o creştere uniformă de 20% , dumnealor au spus că ar trebui să vedem dacă anumite categorii ar merita mai mult sau mai puţin, nu toţi această medie. Noi nu vom ceda până nu vom primi pentru toate categoriile, pentru că, dacă vom face o discriminare şi vor da doar la asistente, la medici, asta înseamnă că vor exista suprapuneri salariale şi să repetăm greşelile din trecut”, a completat Huşanu.  

Poziţia lui Ciolacu

În urma discuţiei cu sindicaliştii Sanitas, Guvernul a emis, la rândul său, un punct de vedere.

A fost decisă crearea unei echipe de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai Federaţiei Sanitas şi experţi din Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii, cu scopul de a analiza în detaliu problemele specifice fiecărui sector sanitar şi fiecărei categorii profesionale din domeniul sănătăţii, reprezentanţii Sanitas apreciind în acest context deschiderea şefului Guvernului pentru găsirea soluţiilor adecvate, susţine Executivul.

„Vrem să menţinem un dialog onest şi aplicat pentru fiecare problemă semnalată, pentru a asigura resursele de personal şi finanţare de care sănătatea are nevoie, dar pentru a fi eficiente, măsurile trebuie să fie etapizate în funcţie de urgenţă şi de resursele pe care le avem la dispoziţie.

Sistemul medical şi sanitar din România trebuie să ajungă la parametrii optimi şi să răspundă nevoilor şi aşteptărilor românilor. Din păcate, deficienţele acumulate în ani de zile nu pot fi corectate dintr-o dată.

Cu un plan precum PNRR, cu acces la finanţări de la Banca Europeană de Investiţii, România are o şansa unică de a redresa inclusiv sistemul medical, dar şi de a-l pune pe un traseu normal care să nu mai poată fi deraiat. Dialogul permanent este soluţia pentru ca problemele să fie corectate cât mai devreme”, a afirmat Marcel Ciolacu, citat în comunicatul Executivului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇