Medicii de familie protestează în București și în țară: „Ciolacu, lasă-ne să consultăm, nu vrem să ne reprofilăm” (Foto) UPDATE Ce spune noua șefă CNAS

Medicii de familie protestează în București și în țară: „Ciolacu, lasă-ne să consultăm, nu vrem să ne reprofilăm” (Foto) <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Ce spune noua șefă CNAS

Câteva sute de medici de familie, dar şi din ambulatoriile de specialitate protestează, miercuri, în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din București. Ei reclamă falimentul domeniului şi cer premierului să asigure condiţiile necesare pentru buna derulare a actului medical.

„Unde au dispărut banii din sănătate?”, „Vrem să rămânem în ţară!”, „Nu vă bateţi joc de medici”, „Nu semnăm pentru faliment”, „Nu distrugeţi medicina de familie”, sunt câteva dintre mesajele de pe pancartele medicilor, potrivit News.ro.

protest-medici-familie-2

Foto: Inquam Photos / George Călin

Medicii de familie şi din ambulatorii i-au transmis mesaje şi premierului Ciolacu: „Ciolacu, de ce îngropi ambulatoriul de specialitate”, ”Ciolacu, lasă-ne să consultăm, nu vrem să ne reprofilăm”.

protest-medici-familie-1

Foto: Inquam Photos / George Călin

ADVERTISING

De asemenea, medicii au pancarte care reclamă dreptul la o viaţă normală pentru pacienţi, chiar dacă au afecţiuni extrem de grave sau psihice.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat, joi, în transparenţă decizională valorile punctelor pentru medicina primară şi de specialitate din ambulatoriul clinic, acestea fiind de 6,2, respectiv 3,3 lei. Medicii reclamă scăderea, cu cel puţin 25%, a acestor valori şi sunt nemulţumiţi de aceste măsuri.

Au fost primiţi de noua şefă CNAS

Noua şefă a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, s-a întâlnit cu reprezentanţii medicilor de familie şi din ambulatoriul clinic.

Preşedintele CNAS le-a transmis că se vor depune diligenţe pentru identificarea de soluţii la problemele lor.

Şefa CNAS este deschisă la propuneri concrete de rezolvare a problemelor expuse, precizând că este recomandabilă o evaluare a impactului financiar al acestora.

"Cred cu toată convingerea că numai prin dialog între toate părţile implicate în sistemul de sănătate din România - CNAS, Ministerul Sănătăţii, parteneri instituţionali, alte instituţii publice, furnizori de servicii medicale, reprezentanţi ai pacienţilor - putem găsi soluţii la problemele acestui sistem atât de complex.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Am găsit la CNAS o situaţie complicată, puternic grevată de mişcări de protest în mai multe oraşe din România şi cu perspectiva iminentă a blocării activităţii din medicina primară şi de ambulatoriu, începând cu data de 1 februarie.

Sunt convinsă că putem aborda cu bună credinţă şi înţelepciune toate provocările. Vom continua calea dialogului pentru a asigura stabilitate şi echilibru în sistemul medical. Punem în centrul acestui dialog accesul pacienţilor din România la îngrijiri medicale", a declarat noul preşedinte CNAS, citat de Agerpres.

Proteste și în țară

Zeci de medici de familie şi din ambulatorii, dar şi câţiva pacienţi protestează și în faţa Prefecturii Timiş, după ce luni ei au protestat în faţa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Timişoara.

ADVERTISING

Pacienţii au scris pe pancarte că sunt alături de medicii lor de familie. Protestatarii sunt nemulţumiţi de scăderea punctului de consultaţie şi spun că, din această cauză, de la 1 februarie vor fi nevoiţi să îşi închidă cabinetele.

„Nu semnez pentru faliment!”, „Dorim venituri care să prevină exodul medicilor din ţară!”, „Vrem să fim plătiţi, nu batjocoriţi”, „Încurajaţi medicii de familie tineri!”, „Falimentul Medicinei de Familie nu rezolva deficitul bugetar”, „Vrem venituri decente”, stă scris pe foi de hârtie pe care protestatarii le ţin în mâini.

Și la Arad, aproximativ 200 de medici de familie şi din ambulatoriile de specialitate protestează în faţa prefecturii, nemulţumiţi că de anul acesta noile contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate ar urma să le reducă veniturile, potrivit Agerpres.

Protestatarii s-au adunat în faţa intrării principale a Prefecturii şi stau pe trotuar cu pancarte având mesaje precum „Guvernul produce haos în Sănătate", „Guvernul propune scăderea cu 50% a calităţii serviciilor medicale", „Vând medici de ambulatoriu - reducere 30-50%" sau „Loviţi în pacienţi, nu doar în medici!".

Preşedintele filialei Arad a Asociaţiei Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală, Adrian Dărăbanţiu, a declarat că, „deşi bugetul alocat Sănătăţii în 2024 are o creştere de aproximativ 5%, se prevede tăierea veniturilor medicilor de familie şi a medicilor din ambulatoriul de specialitate cu peste 30%".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇