Aderarea la Schengen. Austria face o ultimă analiză, Bulgaria continuă negocierile complicate, România deja sărbătorește: „De oriunde te uiți, e un succes!”

Aderarea la Schengen. Austria face o ultimă analiză, Bulgaria continuă negocierile complicate, România deja sărbătorește: „De oriunde te uiți, e un succes!”

Proiectul acordului juridic privind aderarea maritimă şi aeriană a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen se află la autorităţile austriece, care analizează documentul şi urmează să facă observaţii pe marginea acestuia.

Surse guvernamentale citate de Agerpres au declarat că nu există informaţii potrivit cărora partea austriacă ar urma să aibă obiecţii semnificative la acest proiect de acord juridic.

Între timp, premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, a declarat că Austria s-a angajat să continue negocierile privind aderarea Bulgariei şi României la Schengen şi cu frontierele terestre, transmite agenţia bulgară de presă BTA.

ADVERTISING

După negocieri complicate, cele două ţări au ajuns la un acord de principiu cu Austria privind aderarea la Schengen pe cale aeriană şi maritimă pentru început, a spus Denkov.

Aceste negocieri vor fi dublate de un sprijin substanţial din partea Comisiei Europene pentru a proteja frontierele externe ale UE cu Turcia şi Serbia, astfel încât să se reducă fluxul de migranţi ilegali în Europa, a adăugat şeful guvernului de la Sofia.

Gorghiu: De oriunde te uiţi, e un succes!

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, consideră că aderarea României la Schengen pe frontierele aerian şi maritim e un succes, pentru că este un pas înainte.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”A fost un efort constant al preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi al miniştrilor liberali. Continuăm cursa pentru admiterea în Schengen şi cu graniţele terestre, pentru traficul rutier şi feroviar. Când veţi călători din martie 2024 cu avionul în UE, va fi fără control al paşapoartelor. Asta înseamnă Schengen! Vom fi în acest spaţiu nu doar cu frontierele aeriene, ci şi cu cele maritime.

Unii ne ceartă, alţii ne laudă, politica înseamnă multe, depinde de unde priveşti proiectul Schengen. Însă, de oriunde te uiţi, e un succes. Este un pas înainte şi un semnal pozitiv că facem ceea ce trebuie pentru România şi pentru siguranţa Uniunii Europene”, a scris Alina Gorghiu, pe Facebook.

ADVERTISING

Ministrul Justiţiei mai afirmă că ”aderarea la spaţiul Schengen este un proiect de ţară pentru liberali, cum au fost şi altele rezolvate de PNL”.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, că românii vor beneficia de avantajele spaţiului Schengen pe cale aeriană şi maritimă din luna martie a anului viitor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇