Procurorii au deschis două dosare penale cu privire la congresul PNL, organizat în plină pandemie

Procurorii au deschis două dosare penale cu privire la congresul PNL, organizat în plină pandemie

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) au deschis două dosare penale după congresul PNL, din 25 septembrie 2021.

Sunt efectuate verificări în legătură cu nerespectarea normelor sanitare de prevenire a răspândirii epidemiei de COVID-19.

Într-un răspuns semnat de procurorul general Gabriela Scutea la o interpelare făcută de senatorul Diana Șoșoacă, se arată că parchetele au înregistrat, ca urmare a sesizărilor formulate de persoane juridice, două dosare penale. Unul vizează infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, iar celălalt abuz în serviciu.

ADVERTISING

”Urmare a adresei dumneavoastră, vă comunicăm că parchetele au înregistrat, ca urmare a sesizărilor formulate de persoane juridice, două dosare care au legătură cu evenimentul organizat la Romexpo în 25.09.2021, numit în presă ”Congresul PNL”.

Unul dintre dosare are ca obiect infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 din Codul Penal, iar celălalt are ca obiect infracțiunea de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 din Codul Penal”, se arată în răspunsul procurorului general.

sosoaca-PNL
Foto: Facebook/Diana Șoșoacă

PNL a fost amendat cu 10.000 de lei

După congresul din 25 septembrie, la care au participat 5.000 de invitați, printre care și președintele Klaus Iohannis, Partidul Naţional Liberal a fost amendat cu 10.000 de lei de către Poliţia Capitalei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sancțiunea a fost dată pentru nerespectarea normelor de protecţie sanitară, dar și pentru că nu au fost luate măsurile necesare pentru a-i determina pe participanţi să poarte mască şi să păstreze distanţarea fizică.

Și firma de pază de la congresul PNL a fost amendată cu 5.000 de lei, pentru că avea obligaţia, conform contractului încheiat cu organizatorii, să înştiinţeze de urgenţă cu privire la nereguli - nerespectarea distanţei fizice şi nepurtarea corespunzătoare a măştii de protecţie.

Comisarul şef Bogdan Berechet, şeful Poliţiei Capitalei, a spus la acel moment că au fost 17 apeluri la 112 care semnalau că participanții nu poartă mască și nu respectă distanțarea.

ADVERTISING

Totodată, cu o zi înainte de congres, Partidul Social Democrat a sesizat Poliția, Jandarmeria și IGSU cu privire la organizarea evenimentului, în condițiile în care în București era înregistrată, la acea data, o rată de infectare de aproape 4 la mie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇