Procesul livrărilor întârziate de vaccin: Instanța obligă AstraZeneca să livreze UE dozele promise

Procesul livrărilor întârziate de vaccin: Instanța obligă AstraZeneca să livreze UE dozele promise
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

AstraZeneca și Comisia Europeană se arată victorioase după ce au ajuns în instanță în cazul livrărilor întârziate de vaccinuri și s-a dat o primă decizie în acest proces.

Problema, pe scurt: AZ a încheiat un contract cu CE potrivit căruia trebuia să livreze 300 de milioane de doze, cu posibilitatea de a le suplimenta cu alte 100 de milioane, însă compania s-a mișcat ca un melc față de calendarul agreat cu UE.

Cazul a ajuns acum la Tribunalul de Primă Instanță din Bruxelles.

Curtea obligă AstraZeneca să livreze 50 de milioane de doze de vaccin Comisiei, până la 27 septembrie 2021, scrie Bradenton.

Asta în condițiile în care Comisia Europeană ceruse producătorului de medicamente să livreze în total 120 de milioane de doze de vaccin până la sfârșitul lunii iunie!

ADVERTISING

”Suntem mulțumiți de decizia Curții. AstraZeneca și-a respectat pe deplin acordul cu Comisia Europeană și vom continua să ne concentrăm asupra sarcinii urgente de furnizare a unui vaccin eficient”, a declarat vicepreședintele executiv al companiei AZ, Jeffrey Pott.

De cealaltă parte, și Comisia Europeană a anunțat că a obținut o victorie în instanță, pentru că totuși AZ este acum obligată să livreze dozele de vaccin.

Calendarul este următorul:

  • 15 de milioane de doze până pe 26 iulie
  • 20 de milioane de doze până pe 23 august
  • 15 de milioane de doze până pe 27 septembrie
  • total - 50 de milioane de doze

În cazul în care nu se va conforma, AstraZeneca va fi nevoită să plătească despăgubiri de 10 euro pentru fiecare doză pe care nu a livrat-o.

ADVERTISING

Ce spune von der Leyen

”Această decizie confirmă poziția Comisiei: AstraZeneca nu a respectat angajamentele asumate în contract. Este bine să vedem că un judecător independent confirmă acest lucru”, a precizat șefa CE, Ursula von der Leyen.

AstraZeneca s-a mai arătat mulțumită, pentru că judecătorul a înțeles motivele pentru care livrările au întârziat. Acum, abia așteaptă să colaboreze din nou cu UE.

”AstraZeneca așteaptă cu nerăbdare o colaborare nouă cu Comisia Europeană pentru a ajuta la combaterea pandemiei din Europa”, a mai precizat compania britanico-suedeză.

ADVERTISING

Context

La finalul lunii mai, Comisia Europeană a anunţat că a declanşat acţiuni legale împotriva companiei farmaceutice britanico-suedeze AstraZeneca.

Motivele:

  • încălcarea contractului privind furnizarea vaccinului anti-COVID-19
  • neprezentarea unui plan fiabil care să asigure respectarea unui calendar al livrărilor.

După ce a redus numărul dozelor de vaccin livrate statelor UE în primul trimestru, invocând probleme de randament a producţiei, AstraZeneca s-a angajat să facă ”toate eforturile rezonabile” pentru a livra către UE circa 180 de milioane de doze de vaccin în trimestrul doi.

Însă pe 12 martie compania a anunţat că va putea livra numai o treime din această cantitate.

Comisia Europeană ceruse anterior companiei AstraZeneca să redirecţioneze către UE doze de vaccin produse la cele două fabrici ale sale din Marea Britanie, dar AstraZeneca a răspuns că producţia acestora este alocată britanicilor, susţinând că aşa prevede contractul semnat cu guvernul de la Londra cu trei luni înaintea celui semnat cu Comisia Europeană.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇