Primul lot de 12 transportoare blindate Piranha V pleacă spre Craiova

Primul lot de 12 transportoare blindate Piranha V pleacă spre Craiova

Primul lot de 12 transportoare Piranha V va fi trimis spre Craiova, luni noaptea, de la Uzina Mecanică Bucureşti, după cum informează Ministerul Apărării Naţionale.

În urmă cu o săptămână, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, anunţa că primele 36 de transportoare blindate Piranha V vor ajunge în viitorul apropiat la beneficiarii finali, ‘Scorpionii Roşii’ de la Craiova.

El şi-a exprimat atunci convingerea că "de acum înainte celelalte transportoare contractate vor fi produse în România, iar mentenanţa lor se va face tot în ţară".

ADVERTISING

"Militarilor le vor fi livrate blindatele Piranha V atât de necesare, iar Uzina Mecanică Bucureşti se va dezvolta, devenind una din capacităţile de producţie pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională. Sunt încrezător că următorul lot de blindate Piranha V va fi livrat militarilor în mai puţin de un an şi lucrurile vor intra pe un făgaş normal.

Le voi cere 'Scorpionilor Roşii' să testeze toate transportoarele Piranha V în condiţii cât mai apropiate de cele din câmpul tactic, pentru a fi siguri că se pot baza pe ele atunci când va fi nevoie!", a arătat Ciucă la acel moment.

ADVERTISING

Programul de înzestrare

Programul de înzestrare "Transportor blindat pentru trupe 8x8" are drept scop dotarea marilor unităţi şi unităţi de manevră, sprijin de luptă şi sprijin logistic cu vehicule tactice, care să asigure mobilitatea forţelor în zona de operaţii şi sprijinul de luptă al acţiunilor militare.

Astfel, în baza prevederilor HG nr. 852/2017, Ministerul Apărării Naţionale a semnat cu compania GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH) un acord-cadru pentru furnizarea a 227 de transportoare blindate pentru trupe şi derivate pe platforma Piranha V şi a suportului logistic iniţial, iar valoarea totală a acordului-cadru este de aproximativ 868 milioane euro. Potrivit acordului cadru a fost semnat un contract subsecvent aferent primelor 94 de produse. 

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇