Concluziile conferinţei de la Lugano pentru reconstrucția Ucrainei: Principiile pe care se va baza un efort de sute de miliarde de dolari

Concluziile conferinţei de la Lugano pentru reconstrucția Ucrainei: Principiile pe care se va baza un efort de sute de miliarde de dolari

Ucraina şi aliaţii săi în lupta împotriva Rusiei au stabilit, marţi, principiile largi care vor ghida reconstrucţia ucraineană – în special, lupta împotriva corupţiei şi o continuare a reformelor.

Zeci de oficiali din principalele ţări aliate Ucrainei în lupta împotriva Rusiei, ai unor instituţii internaţionale şi din sectorul privat s-au reunit de luni la Lugano, în sudul Elveţiei, pentru a-şi reitera solidaritatea cu ţara invadată de armata rusă şi a stabili jaloanele reconstrucţiei, relatează AFP.

ADVERTISING

Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, efortul de reclădire a țării sale va fi o sarcină "colosală".

Premierul ucrainean Denis Şmîgal, prezent la Lugano la conducerea unei delegaţii numeroase, a estimat luni că ridicarea ţării din ruine necesită cel puţin 750 de miliarde de dolari.

"Trebuie să refacem tot ceea ce a fost distrus mai bun decât era înainte", a subliniat premierul ucrainean.

Ce prevede Declarația de la Lugano:

  • Semnatarii "se angajează deplin să susţină Ucraina pe tot parcursul său" și să lege această susţinere de statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.
  • Ucraina trebuie să conducă reconstrucţia, deși perspectiva unui aflux de ajutoare în valoare de miliarde de dolari a reaprins îngrijorări cu privire la corupţia endemică din Ucraina.
  • procesul de relansare (economică) trebuie să contribuie la o accelerare, lărgire şi realizare a reformării şi rezistenţei Ucrainei în conformitate cu calea europeană a țării.
  • procesul restabilirii trebuie să fie "transparent şi responsabil în faţa poporului ucrainean".
  • relansarea economică trebuie "să includă şi să întărească egalitatea între sexe".
  • semnatarii susțin o reconstrucţie durabilă a Ucrainei.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Premierul ucrainean a subliniat că ţara sa abia aşteaptă să acţioneze. "Atunci când spunem că suntem pregătiţi să înaintăm repede, vrem să spunem cu adevărat repede", a insistat Şmâgal.

"Sunt convins că, peste un an, nu vom mai vorbi despre proiectul unui plan, ci despre rezultate, proiecte reuşite şi oportunităţi realizate", a mai spus el.

Alte două conferinţe de monitorizare urmează să aibă loc - una condusă de UE, peste câteva luni, şi o nouă conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei, anul viitor, în Marea Britanie.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇