Rușii au fugit din Harkov, învinși de ucraineni: „Vom avea nevoie de o reconstrucţie uriaşă”

Rușii au fugit din Harkov, învinși de ucraineni: „Vom avea nevoie de o reconstrucţie uriaşă”

Primarul oraşului Harkov, Ihor Terekhov, a declarat pentru BBC că ruşii s-au retras din zona oraşului Harkov în direcţia graniţei cu Rusia.

El spune că trupele ruse au reuşit să intre o singură dată într-o mică parte din oraşul cheie de la nord-est şi că nu se mai aflau acolo de multă vreme.

"Ruşii bombardau în mod constant Harkovul pentru că stăteau foarte aproape de oraş. Şi, datorită eforturilor de apărare teritorială a Harkovului şi ale Forţelor Armate ucrainene, ruşii s-au retras departe de zona oraşului în direcţia graniţei cu Rusia", a declarat el. 

"Acum este linişte la Harkov şi oamenii se întorc treptat în oraş. Oferim aprovizionare cu apă, gaz şi electricitate tuturor cetăţenilor. Cu toate acestea, din păcate, multe clădiri rezidenţiale sunt distruse sau deteriorate. Deci, în viitor vom avea nevoie de o reconstrucţie uriaşă.

"În ultimele cinci zile nu au mai fost bombardamente în oraş. A existat o singură încercare din partea ruşilor de a lovi oraşul cu o rachetă, lângă aeroportul Harkov, dar racheta a fost eliminată de apărarea antiaeriană a Ucrainei".

Ziua 80 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Declarațiile oficialului sunt susținute de experții Institutul pentru Studiu Războiului din SUA, care spun că datele obținute arată că armata rusă și-a recunoscut înfrângerea și a decis să părăsească poziția de lângă Harkov.

Inspitutul prezicează că rușii vor încerca să mențină linia la vest de Vovciansk pentru a-și proteja liniile fixe de la Belgorod la Izium, dar nu este clar dacă își vor atinge obiectivul.